G-20: Trump l-a abordat direct pe Putin pe tema amestecului Rusiei în alegerile din SUA (ambasadoare)

G-20: Trump l-a abordat direct pe Putin pe tema amestecului Rusiei în alegerile din SUA (ambasadoare)

Președintele american Donald Trump l-a abordat direct pe omologul său rus, Vladimir Putin, pe tema presupusului amestec al Rusiei în alegerile din SUA, a declarat sâmbătă ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, televiziunii CNN.

Potrivit AFP, în înregistrarea care urmează să fie difuzată duminică de CNN, Haley afirmă că "toată lumea știe că Rusia s-a amestecat în alegerile noastre" și că acesta a fost primul subiect discutat de Trump cu Putin la întâlnirea lor de vineri, de la Hamburg, cu ocazia summitului G-20. Președintele SUA "a vrut să-l privească în ochi" pe liderul de la Kremlin și să-i spună "știm că v-ați amestecat în alegerile noastre, da, știm că ați făcut asta și încetați", a explicat ambasadoarea. Ea a continuat cu presupunerea că "președintele Putin a făcut exact ceea ce ne așteptam să facă, a negat".

Moscova a dezmințit la fiecare ocazie acuzațiile Washingtonului de imixtiune în procesul electoral. Putin a confirmat sâmbătă relatarea din ajun a ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, despre acest subiect. "Am adus lămuriri. Mi s-a părut că (Trump) este satisfăcut de răspunsuri și că le-a acceptat", a spus președintele Rusiei.

Potrivit Casei Albe, președintele american a fost ofensiv în dialogul cu Vladimir Putin, iar Nikki Haley a susținut că versiunea Moscovei este doar o încercare a rușilor de a-și salva onoarea "și nu pot. Nu pot". Ambasadoarea a insistat: "Toată lumea știe că (rușii) se amestecă nu doar în alegerile din Statele Unite, ci și pe alte continente, și fac asta încercând să creeze haos în aceste țări. Țările trebuie să știe că există consecințe când cineva se amestecă în alegerile noastre".

În decembrie anul trecut, fostul președinte american Barack Obama a anunțat sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv expulzarea a 35 de diplomați ruși, considerați agenți secreți. În ianuarie anul acesta, serviciile americane de informații au afirmat chiar că Vladimir Putin a ordonat personal imixtiunea în procesul electoral din Statele Unite. În SUA sunt în curs mai multe anchete — printre care una a Biroului Federal de Investigații (FBI) cu privire la colaborarea cu Rusia a echipei de campanie a lui Donald Trump. Acesta a dezmințit categoric acuzațiile, reamintește AFP. Joi, la Varșovia, Trump a recunoscut însă că este posibil ca Rusia sau alte țări să fi influențat alegerile din SUA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”