Gabriela Firea a făcut plângere penală la PCAB pentru răspândirea de informații false

Gabriela Firea a făcut plângere penală la PCAB pentru răspândirea de informații false

Primarul general Gabriela Firea a făcut la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București plângere penală împotriva acelor persoane care au răspândit informații false în ziua de 20 septembrie, când previziunile Agenției Naționale de Meteorologie anunțau Cod galben de furtuni cu pericol de transformare în portocaliu, în Capitală, informează PMB.

''În data de 20 septembrie, prin diverse căi de comunicare (sms, whatsApp, rețele de socializare etc.), s-au vehiculat informații false, conform cărora fenomenele meteorologice ar fi mult mai grave decât s-a anunțat oficial, informații care au generat panica în rândul bucureștenilor'', reamintește PMB.

Gabriela Firea solicită cercetări in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, prevăzută și sancționată de dispozițiile art. 404 Cod penal.

''Astfel, având în vedere informarea meteorologică pentru perioada 19 septembrie, ora 17,00 — 21 septembrie, ora 23,00, emisă de ANM, precum și Nota transmisă de Instituția Prefectului Municipiului București nr. 18.378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, în calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea măsurilor de protejare a populației. Subliniez că am respectat solicitările transmise de Instituția Prefectului Municipiului București, respectiv 'luarea măsurilor specifice ce se impun pentru prevenirea apariției unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vieții social economice a Capitalei, precum și pentru monitorizarea cu toată atenția a evoluției fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni în timp util la apariția unor situații de urgență''', se arată în plângerea transmisă Parchetului.

Primarul general subliniază că, prin măsurile dispuse, s-a dorit informarea promptă și corectă a populației despre situația prezentată de către specialiștii în meteorologie și comunicarea măsurilor necesare.

"Concret, am solicitat tuturor instituțiilor subordonate ale PMB să ia măsuri în consecință pentru protejarea vieții și bunurilor cetățenilor. Cu toate acestea, în spațiul public au circulat mai multe mesaje cu conținut alarmant pentru locuitorii municipiului București. Aceste mesaje făceau trimitere la o situație mult mai gravă decât cea prezentată de către autorități. (...) De asemenea, pe rețelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populația era sfătuită să își facă provizii de produse de primă necesitate — pâine, lapte, apă, etc, precum și informații false potrivit cărora primarul general a decis închiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau și faptul că situația era mult mai gravă decât cea comunicată de primarul general și au contribuit la generarea unei stări de panică în rândul cetățenilor'', arată PMB.

În plângere se mai arată că ''aceste activități au condus la subminarea încrederii în instituțiile statului, crearea de confuzie și panică''.

''Acest lucru poate conduce la diminuarea încrederii populației în capacitatea de acțiune a instituțiilor statului. Consider că efectele sunt foarte grave raportat la îndeplinirea viitoare a atribuțiilor primarului general în acest domeniu, în special prin scăderea autorității acestei instituții a statului. Având în vedere cele menționate, vă solicităm să demarați cercetări în cauză în vederea constatării săvârșirii infracțiunii de comunicare de informații false, identificarea persoanelor care se fac vinovate și sancționarea acestora potrivi legii penale", mai arată Firea în plângerea făcută, potrivit unui comunicat al PMB.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...