Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complică situația Ucrainei

Gafele lui Biden irită Rusia, îi neliniștesc pe aliați și complică situația Ucrainei

Mai multe declarații controversate făcute de președintele Joe Biden în ultimele zile, inclusiv sugestia că președintele Vladimir Putin ar trebui schimbat de la putere, au inflamat relațiile dintre Statele Unite și Rusia, care traversează oricum una dintre cele mai dificile perioade din ultimele decenii, susțin analiștii. Aceștia afirmă că, în plus, gafele verbale ale liderului de la Casa Albă amenință și poziția guvernului de la Kiev la negocierile de pace cu Moscova, prin care se urmărește să se pună capăt ostilităților declanșate la 24 februarie, când forțele rusești au atacat Ucraina, scrie G4Media.ro .

Declarații controversate

În urmă cu mai bine de o săptămână, într-o declarație care a provocat furia oficialilor de la Kremlin, Biden l-a numit pe Putin „criminal de război.”

Vinerea trecută, în timpul unei întâlniri pe care a avut-o cu soldații americani desfășurați în Polonia, liderul american a folosit din nou expresia „criminal de război” pentru a-l descrie pe președintele rus. Ulterior, după ce s-a întâlnit cu mai mulți refugiați ucrainieni, Biden a spus despre liderul de la Kremlin că este “un măcelar.”

Comentatorii au remarcat atunci că, prin acuzarea liderului rus de crime de război, Biden a decis să o ia înaintea procesului diplomatic al propriei administrații. De altfel, într-o declarație făcută miercurea trecută, Administrația de la Washington a precizat în mod oficial că forțele ruse au comis crime de război în Ucraina, dar s-a abținut să afirme tranșant că președintele Putin este un „criminal de război” sau că ar putea fi tras la răspundere.

Departamentul de Stat nu a desemnat încă oficial nicio persoană implicată în invazia din Ucraina drept criminal de război – nici pe Putin, nici pe altcineva.

Oficialii Departamentului de Stat nu au oferit un răspuns clar nici atunci când au fost chestionați de ziariști cu privire la modul în care SUA și comunitatea internațională îl vor trage la răspundere pe Putin și pe alți oficiali ruși, având în vedere statutul Moscovei de membru permanent în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite – lucru care îi conferă drept de veto.

Un reprezentant al Departamentului de Stat a spus doar că instanțele interne din Ucraina, țări terțe și Curtea Penală Internațională vor încerca să tragă Rusia la răspundere pentru crimele comise după invadarea Ucrainei.

În ambele cazuri, remarcile lui Biden au generat condamnări și avertismente din partea Moscovei că relațiile diplomatice dintre SUA și Rusia sunt deteriorate până la punct de ruptură, aflându-se la cel mai jos nivel din ultimele decenii.

Cea mai controversată declarație a fost făcută însă sâmbătă, în Polonia, într-un „discurs major” pe care președintele Biden l-a ținut în fața unei mulțimi de oficiali și demnitari guvernamentali polonezi adunați la Castelul Regal din Varșovia.

După ce a avertizat din nou că lumea se află în mijlocul unui conflict între democrații și autocrații și a promis că NATO va apăra „fiecare centimetru” din teritoriul statelor sale membre, Biden a adăugat despre omologul său rus: „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere.”

A fost o remarcă neașteptată care a venit, așa cum au afirmat comentatorii, după un apel în stilul lui Ronald Reagan pentru „un viitor mai luminos înrădăcinat în democrație.”

Declarația lui Biden, care pare să sugereze că liderul de la Kremlin trebuie să fie înlăturat de la putere, iar la Moscova trebuie să se producă o schimbare de regim, pare să nu fi fost inclusă în textul original al discursului sau în cele apărute pe teleprompterul din fața sa, fiind adăugată de Biden la final din proprie inițiativă, într-un moment de exaltare.

Reacții critice

Așa cum era de așteptat, declarația lui Biden a provocat reacția imediată nu doar a Moscovei, ci și a aliaților Americii. „Concluzia unui discurs de 27 de minute cu consecințe masive – pe scena mondială, peste doar o graniță de bombardamentele cu rachete rusești într-o zonă de război – a fost deraiată de un afront,” a scris Axios.

O poziție similară a adoptat și Washington Post, care a comentat declarația liderului de la Casa Albă sub titlul: „Cum a stârnit Biden un scandal la nivel mondial cu nouă cuvinte întâmplătoare despre Putin.”

„A fost o declarație remarcabilă care ar inversa politica declarată a SUA, contrazicând direct afirmațiile înalților oficiali ai administrației, inclusiv pe secretarul de stat Antony Blinken, care au insistat că schimbarea regimului (de la Moscova) nu este pe masă. Afirmația a mers mai departe decât chiar și cele făcute de președinții americani în timpul Războiului Rece și s-a răspândit imediat în întreaga lume, în timp ce liderii mondiali, diplomații și experții în politică externă au căutat să stabilească ce a spus Biden, ce înseamnă asta – și, dacă nu a vrut să spună, de ce a spus-o,” a scris publicația de la Washington.

„Acest discurs – și pasajele care privesc Rusia – sunt uimitoare, pentru a folosi cuvinte politicoase,” a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „(Biden) nu înțelege că lumea nu se limitează la Statele Unite și la cea mai mare parte a Europei.”

La rândul său, președintele francez Emmanuel Macron a avertizat că Biden pune în pericol negocierile de încetare a focului dintre Rusia și Ucraina. „Vrem să oprim fără escaladare războiul pe care Rusia l-a lansat în Ucraina,” a afirmat el. „Dacă aceasta este ceea ce vrem să facem, nu ar trebui să escaladăm lucrurile – nici cu cuvinte sau acțiuni.”

La Washington, liderii Congresului și-au exprimat îngrijorarea din cauza efectelor pe care afirmațiile lui Biden le-ar putea avea pentru cursul războiului, precum și pentru relațiile dintre SUA și Rusia. Jim Risch, republicanul cel mai important din Comisia de relații externe a Senatului, a calificat remarcile președintelui american drept „o gafă îngrozitoare.”

„Doamne, aș vrea ca (consilierii lui) să-l facă să respecte discursul,” a afirmat el. „De fiecare dată când spui sau chiar, așa cum a făcut el, sugerezi că politica ta o reprezintă schimbarea regimului, acest lucru va cauza o problemă uriașă. Această administrație a făcut tot ce a putut pentru a opri escaladarea (conflictului). Nu poți face mult mai mult pentru a escalada decât să ceri schimbarea regimului.”

„Cred că Biden ar trebui să facă mai multe gafe în afara discursulului pregătit în politica internă, unde instinctele lui bătrâne sunt mai aproape de electorat decât de personalul său. Dar atunci când abordezi conflicte între mari putere, cred că vrei să rămâi la textul pregătit dinainte,” a scris un ziarist de la Bloomberg, în timp ce Richard Haass, președintele Council on Foreign Relations, a afirmat: „Putin va vedea (afirmația lui Biden) ca o confirmare a ceea ce a crezut tot timpul. Deficiență proastă a disciplinei care riscă să extindă sfera și durata războiului.”

Confruntată cu valul de reacții critice, Casa Albă a dat înapoi. „Ideea președintelui a fost că lui Putin nu i se poate permite să-și exercite puterea asupra vecinilor săi sau asupra regiunii,” a spus un oficial al Administrației Biden. „(Președintele) nu a discutat despre puterea lui Putin în Rusia sau despre schimbarea regimului.”

Iar duminică dimineața, secretarul de stat Tony Blinken a afirmat în timpul vizitei la Ierusalim: „Nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia și nici în altă parte. (Aceasta) depinde de poporul rus.”

Riscurile unor declarații

Viteza cu care oficialii americani s-au grăbit „să clarifice” declarația președintelui Statelor Unite sugerează, spun analiștii, că SUA înțeleg pericolul inerent al cuvintelor lui Biden.

Comentatorii afirmă că există o linie între condamnarea liderului unei națiuni și solicitarea demiterii acestuia. Această linie a fost respectată atât de americani, cât și de sovietici, chiar și în momentele cele mai tensionate din perioada Războiului Rece. Cu declarația sa brutală despre Putin, Biden pare că a depășit această linie fina. „Schimbarea regimului” este un lucru pe care țările puternice sunt acuzate că le impun celor mai slabe – nu ceea ce o națiune cu arme nucleare cere alteia.

Nu este prima dată când Biden face declarații controversate. Uneori, ele dezvăluie o forță politică, care îi permit președintelui să se conecteze în mod autentic cu emoțiile poporului american. Dar, în acest moment actual de criză diplomatică – când cuvintele prost alese pot duce la acțiuni neprevăzute – ele sunt și o slăbiciune, a afirmat BBC.

„Este greu să-l învinovățim pe Biden pentru că a cedat faimosului său temperament după ce a vorbit cu oamenii care au suferit din cauza barbariei lui Putin. Dar cuvintele fiecărui lider mondial contează acum și niciunul mai mult decât cele ale președintelui Statelor Unite,” a scris The Atlantic. Probabil, cred comentatorii, remarca surprinzătoare a lui Biden îi semnalează lui Putin ceea ce bănuia deja despre adevăratele sentimente ale președintelui american și aproape sigur va fi folosită ca parte a propagandei Rusiei.

De asemenea, așa cum a spus și Macron, există riscul ca ceea ce a declarat Biden să complice negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia, afectând poziția guvernului de la Kiev la masa tratativelor. Biden poate crede că relațiile dintre SUA și Rusia sunt afectate până la punctul în care nu vor fi reparate atâta timp Putin este la putere. Spunând însă acest lucru în mod explicit, președintele Biden ar putea face obiectivul imediat al SUA – încheierea războiului din Ucraina, păstrând în același timp integritatea teritorială a națiunii – mult mai dificil.

În plus, Putin ar putea vedea în declarația lui Biden dorința ascunsă a Statelor Unite ca el să fie înlăturat de la putere. Situația de pe front pare să-i fie și ea complet nefavorabilă. Războiul din Ucraina nu decurge așa cum a vrut Putin: forțele sale nu au reușit să cucerească niciun oraș mare din Ucraina, rezistența apărătorilor este îndârjită, pierderile rusesși – în oameni și materiale – cresc pe zi ce trece, economia Rusiei este afectată de valul succesiv de sancțiuni internaționale, iar țara este din ce în ce mai izolată de restul lumii.

Situația are potențialul de a duce la detensionarea pe care SUA și aliații săi o cer – dar ar putea, de asemenea, să-l facă pe Putin mai disperat. Mai ales dacă liderul rus crede că puterea lui este în joc și crede că SUA fac din asta un obiectiv al eforturilor lor. Ca răspuns, Putin ar putea să acuze Statele Unite că nu urmăresc decât răsturnarea lui de la putere, să suspende unilateral tratativele de pace și să prelungească la nesfârșit un conflict care s-ar fi putut încheia în perioada următoare.

„Ar trebui să existe două priorități în acest moment: încheierea războiului în condițiile pe care Ucraina le poate accepta și descurajarea oricărei escaladări din partea ui Putin. Și acest comentariu (făcut de Biden) a fost în contradicție cu ambele obiective,” a spus Richard Haass de la Council on Foreign Relations..

„În esență, (remarca) îl descurajează pe Putin de la orice compromis – dacă ai totul de pierdut, îl facă să se simtă liber. De ce ar trebui să mai dea dovadă de reținere?” a adăugat Haass. „Și confirmă cele mai mari temeri ale lui, și anume că asta caută Statele Unite. Eliminarea lui și schimbarea sistemică (în Rusia).”

Surse: BBC, Axios, Washington Post, The Atlantic, Twitter


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”