"Gala Bute"/ Motivare ÎCCJ: Inculpații Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Botoroagă au avut o conduită sinceră pe parcursul procesului

"Gala Bute"/ Motivare ÎCCJ: Inculpații Lungu, Nastasia, Topoliceanu și Botoroagă au avut o conduită sinceră pe parcursul procesului

Inculpații Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Dragoș Marius Botoroagă au avut o conduită sinceră pe parcursul procesului, contribuind la aflarea adevărului, se arată în motivarea sentinței pronunțate de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul "Gala Bute".

"Inculpații (...) au avut o conduită sinceră pe parcursul procesului penal, au recunoscut faptele încă din faza urmăririi penale, au descris împrejurările în care s-au săvârșit faptele, prin declarațiile lor contribuind la aflarea adevărului în cauză. Inculpații au oferit detalii în legătură cu modalitatea de derulare a activităților infracționale, încasarea comisionului de 10% prin interpunerea SC Last Time Studio SRL și SC Ekaton Consulting SRL, primirea sumelor de 200.000 euro și 900.000 euro, dar și cu privire la destinația banilor primiți cu titlu de mită", se arată în motivare.

Instanța a admis faptul că între declarațiile celor patru inculpați au existat și unele neconcordanțe, însă a apreciat că acestea nu sunt relevante, putând fi explicate prin intervalul mare de timp care a trecut de la data comiterii faptelor.

"Înalta Curte constată că, în cazul inculpaților Lungu Ștefan, Topoliceanu Ana Maria, Nastasia Gheorghe și Botoroagă Dragoș Marius sunt întrunite condițiile prevăzute de lege pentru a se dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor, acestora urmând a li se aplica o pedeapsă cu închisoarea de cel mult 4 ani, nu sunt cunoscuți cu antecedente penale, iar ținând seama de persoana acestora, de comportamentul avut după comiterea faptelor, se apreciază că pronunțarea condamnării constituie un avertisment pentru aceștia și, chiar fără executarea pedepsei, inculpații nu vor mai săvârși infracțiuni", se mai menționează în motivare.

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an și șase luni cu suspendare în dosarul "Gala Bute", sentința pronunțată de ÎCCJ pe 29 martie nefiind definitivă.

Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, trei ani de închisoare cu suspendare și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani și șase luni cu suspendare.

Fostul ministru Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare.

Ea a primit cinci ani pentru luare de mită, patru ani pentru aceeași infracțiune și o pedeapsă de șase ani tot pentru luare de mită, precum și șase ani pentru abuz în serviciu, fiind achitată pentru folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene. Pedepsele au fost contopite, urmând ca inculpata să execute pedeapsa cea mai mare, de șase ani.

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al Federației Române de Box, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare. Și acesta a primit mai multe pedepse: trei ani pentru complicitate la luare de mintă, cinci ani pentru evaziune fiscală, alți trei ani tot pentru evaziune și a fost achitat pentru spălare de bani. Pedepsele au fost contopite și va face pedeapsa cea mai grea, de cinci ani.

Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare, iar Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite.

ÎCCJ a mai decis ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane euro despăgubiri.

În același dosar, instanța a dispus ca Rudel Obreja să plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Euro Box Promotion SRL (fostă SC Europlus Computers SRL) către Ministerul Finanțelor, prin ANAF, suma de 737.507 lei cu titlu de despăgubiri civile. Totodată, i se confiscă suma de 3.000.000 lei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro