Galați: Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele a 12 copii sărmani

Galați: Arhiepiscopul Dunării de Jos a spălat picioarele a 12 copii sărmani

Câteva sute de credincioși, cei mai mulți adolescenți, au asistat, joi, la Catedrala Sfântul Andrei din Galați, la slujba spălării picioarelor, în care ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a reeditat faptele premergătoare de la Cina cea de Taină împreună cu 12 copii din mai multe centre de plasament, dar și din familii nevoiașe.

Înainte de săvârșirea ritualului, după Sfânta Liturghie, arhiepiscopul a împărtășit elevii de la Seminarul Teologic și Colegiul Vasile Alecsandri.

,,Elevii au împodobit ziua de astăzi prin purificarea, curățirea lor și împărtășirea cu sfintele taine. Astăzi, Mântuitorul ne-a dăruit tot ce este mai de preț pentru lumea aceasta spiritele sale taine, trupul său și sângele său. Domnul ne-a mai dăruit astăzi calea cea mai bună pentru a învia sufletește, pentru a ne curăți sufletele noastre de toate greșelile, păcatele și patimile noastre", le-a spus ÎPS Casian elevilor după împărtășanie.

Apoi, urmând rânduiala sfântă, arhiepiscopul Casian s-a încins cu un ștergar, asemeni Mântuitorului, și a spălat, în semn de smerenie, picioarele celor mai nevinovați dintre slujitori, 12 la număr, precum sfinții apostoli. Copiii, cu vârste între cinci și 11 ani, orfani aflați în ocrotire la centre de plasament din Galați sau din familii nevoiașe, au fost foarte emoționați și, totodată, bucuroși că i-au întruchipat pe apostoli și că au primit încălțări noi.

,,Ritualul spălării picioarelor semnifică spălarea de păcate. Smerenia este semnul care se arată în biserici astăzi prin actualizarea iubirii Mântuitorului care a ales să slujească celor mai mici, cărora le-a spălat picioarele și i-a învățat să meargă în toată lumea și să urmeze nu gestul Lui, ci viața lui și smerenia. Această cale a smereniei și curățirea sufletelor s-a arătat în Catedrală prin prezența a 12 apostoli copii de condiții sociale modeste, dar curățiți, primeniți și împărtășiți, luminați și luminoși, care sunt pentru noi prototipul curățenie pentru a ne pregăti de Sfânta Înviere a Mântuitorului Isus Hristos, ștergându-ne unii altora greșelile cu ștergarul dragostei, ca să cadă tot praful de pe sufletele și trupurile noastre și să intre în sufletele noastre peste două zile lumina învierii Mântuitorului", le-a spus ÎPS Casian enoriașilor.

Credincioșii gălățeni se mândresc cu faptul că ritualul spălării picioarelor se păstrează încă la Dunărea de Jos, dar și cu faptul că înțeleg semnificația unui astfel de gest.

,,Acest ritual se face în aducerea aminte a spălării picioarelor de către Isus Hristos a celor 12 ucenici. Ceea ce a făcut ÎPS Casian este un gest se smerenie, un gest natural pe care persoana care este într-o slujire așa de mare o face natural ca și cum se raportează la Hristos. În momentul în care sărută picioarele copiilor, sărută picioarele lui Hristos", a declarat Florian Popa, profesor.

,,Este o tradiție care vine să înobileze creștinătatea, poporul acesta ortodox de la Dunărea de Jos și care duce la menținerea unității naționale a neamului românesc care în etapa actuală este mai necesară ca oricând", a spus și Ilie Lungeanu, pensionar militar.

În spiritul Săptămânii Mari, o femeie i-a invitat pe cei 12 apostoli copii acasă la ea la masa de prânz.

,,Este un ritual care ne obligă și pe noi să facem ceea ce a făcut Hristos cu cei 12 ucenici. Și respectând acest fapt, am să-i iau pe cei 12 copii apostoli la mine la masă, ca în fiecare an, ca să facem și noi o faptă bună. Faptele bune nu duc acolo, milosteniile", a declarat o femeie care a dorit să-și păstreze anonimatul.

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, când Mântuitorul trimite ucenicii să pregătească sărbătorile pascale, creștinii ortodocși prăznuiesc patru lucruri: Sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de taina, Rugăciunea cea mai presus de fire și Vânzarea Domnului.

În această zi, Domnul a sărbătorit împreună cu ucenicii Paștile Legii Vechi. Înainte de a începe cina 'El singur a spălat picioarele tuturor'. Prin aceasta a vrut să-l facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducă aminte să se smerească.

Sute de credincioși au parcurs acel timp, joi, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați. Deși acest ritual se regăsește în rânduiala bisericească, puține sunt locurile unde se mai săvârșește în zilele noastre, Catedrala Arhiepiscopală din Galați păstrând vie această sfântă tradiție.

AGERPRES/(A — autor: Dan Paic, editor: Elena Stanciu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina