GALERIE FOTO Un nou crater imens descoperit în Siberia îi fascinează pe oamenii de știință

GALERIE FOTO Un nou crater imens descoperit în Siberia îi fascinează pe oamenii de știință

O echipă de televiziune rusă care survola peninsula Iamal din nordul Siberiei a reperat în această vară, absolut întâmplător, un crater imens, cu o adâncime de 50 de metri. De câțiva ani, astfel de descoperiri sunt tot mai dese în Siberia și totuși, de fiecare dată ele sunt o surpriză și exercită o anumită fascinație. 

Era iulie 2020. Echipa canalului local de televiziune Vesti Iamal TV se întorcea dintr-o deplasare în scop profesional. Survolând regiunea, ziariștii au observat craterul imens și imediat descoperirea lor a stârnit interesul multor oameni de știință.

Crater imens, adanc de 50 de metri, descoperit in peninsula Iamal din Siberia Foto: Siberian Times

Ce a provocat acest crater? Cercetătorii cred că ar fi vorba despre o explozie de gaz metan. Blocuri de piatră și gheață au fost proiectate la sute de metri de epicentru. 

crater din peninsula Iamal Un prim crater în peninsula Iamal a fost descoperit în 2015 Foto: Siberian Times

Fenomenul nu este rar în regiune. Este al 17-lea crater reperat în peninsula Iamal începând cu 2014.

Crater in peninsula Iamal descoperit in 2014 Crater din Peninsula Iamal descoperit în 2014 Foto: Siberian Times

În permafrost (sol înghețat, foarte bogat în materii organice), se dezvoltă hidrați de metan (compus chimic solid, amestec de gheață și metan, care permite solului să rămână solid). Din cauza schimbărilor climatice, permafrostul se încălzește. Încălzindu-se, se degajă bule de hidrați de metan, care, aflate aproape de suprafața pământului, revin în stare gazoasă și astfel se produce explozia, au explicat specialiștii geologi.

crater in permafrostul siberian Crater în permafrostul siberian Foto: Siberian Times

Deși cauza care provoacă aceste găuri imense este aceeași, craterul descoperit în această vară impresionează prin mărimea sa, dar și prin faptul că a păstrat multe caracteristici ale materiei inițiale. „Acest crater este unic. Aduce  multe informații științifice pe care deocamdată încă nu le putem dezvălui”, a declarat, misterios, Vasili Bogoiavlenski, membru al Academiei de Științe a Rusiei, citat de Siberian Times.  SURSA: Digi24.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO O „dronuță” kamikaze rusească ia la ţintă obuzierele americane ale ucrainenilor

2 Foarte interesante amănunte! Și lumea crede că rușii sunt blocați total....

3 VIDEO Ce mahăr din mafia imobiliară o proteja? / Acesta este funcționarul din Primăria Capitalei care a fugit cu acte de la Urbanism

4 O poză care a generat peste 1000 de comentarii

5 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat