Galerie FOTO/Imagini spectaculoase din Catedrala Mântuirii Neamului/Cine este omul care „plămădește îngerii”

Galerie FOTO/Imagini spectaculoase din Catedrala Mântuirii Neamului/Cine este omul care „plămădește îngerii”

Ați văzut vreodată un înger de aproape, atât de aproape încât să vreți să vorbiți cu el? Ca să vezi un înger față în față, ca să-i admiri aripa lungă de 10 metri trebuie să urci mult, mult pe schele și să ajungi în acel moment al zilei în care lumina inundă bolta altarului. Apoi, trebuie să înțelegi cum a fost făcut îngerul uriaș, cine l-a creat, din ce substanță, cu ce materiale, de ce și pentru cine. Tehnica mozaicului datează de dinainte de Hristos și a renăscut în România prin proiectul Catedralei Naționale. Puțini sunt cei care au acces pe șantierul construcției, un șantier gigant pentru o clădire monumentală.

B365.ro prezintă oamenii care fac îngeri din pietricele colorate, insight într-o lume pe cât de luminoasă, pe atât de nestiută.

Ați văzut vreodată un înger de aproape? Și nu unul mititel, cum avem fiecare pe umeri, unul rău și altul bun, unul care ne învață să facem lucruri bune, și celălalt, cel căzut, care ne îndeamnă numai la răutăți, de care oricum o să ne pară rau intr-o zi, mai incolo când imbătrânim. Nu un astfel de înger, banal. Nu un înger la purtător. Ci unul uriaș, înalt cât o clădire, cu aripi făcute din mozaic adus special de la Veneția, de culoare verde, turcoaz, albastru, pe fond din foița de aur, ca-n vise. Eu l-am văzut cum se înalța printre schele, m-am urcat acolo ca să vă spun povestea aceasta.

Nu suntem ingeri. Foto credit pictor Daniel Codrescu.

“Televiziunea seamănă cu arta mozaicului, pixeli versus pietricele colorate”

Televiziunea seamănă cu arta mozaicului, dacă la televizor avem pixeli pe care nu îi vedem cu ochiul liber, la fel se întâmplă și cu mozaicul. E un efect optic, de la distanță nu percepem pietricelele din mozaic, dar în ansamblu este altceva, este minunat”, spune Daniel Codrescu, pictorul iconar care coordonează lucrările de pictură în mozaic de la Catedrala Mântuirii Neamului. Nu este preot. Este pictor. A fost ales să se ocupe de cea mai importantă parte din proiectul catedralei, cea vizuală. De imaginile care fac legătura între cer și persoană, pentru că omul când intră într-o biserică, moschee sau sinagogă, la început vede și abia după aceea aude.

Citește integral pe B365.ro



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 „Au vrut ca o Ucraină epuizată, dar încă neînvinsă, să fie forțată să se așeze la masa negocierilor cu o Rusie epuizată, dar și neînvinsă”