„Gara“ FCSB. Anomalii fotbalistice. Jucătorii stau cât să facă două dușuri, înainte de a fi puși pe liber

„Gara“ FCSB. Anomalii fotbalistice. Jucătorii stau cât să facă două dușuri, înainte de a fi puși pe liber

Mulți se întreabă cum de FCSB a câștigat ultimul titlu tocmai în 2015. De fapt, nu e nimic surprinzător. Șocant e că un asemenea club, un etalon al amatorismului, rezistă în prim-plan, cel puțin în România.

Gigi Becali zice că face ce vrea pe moșia lui. Foto Arhivă Adevărul

Pe scurt, vorbim despre o grupare în care patronul a rescris regulile de bun-simț valabile la o echipă profesionistă. Pentru că, la FCSB, exact profesionalismul lipsește. Ce înseamnă acest lucru? Că un om adus să facă treaba pentru care e plătit, vorbim deci despre profesia lui, nu e lăsat, pur și simplu. Pentru că devine un simplu executant al lui Gigi Becali. Care aplică modelul patronului român, des întâlnit în foarte multe domenii de activitate: „Eu te plătesc, eu îți spun ce să faci“.

Această mentalitate falimentară se manifestă, în primul rând, în cazul antrenorului de la FCSB. Cu excepția lui Edward Iordănescu, în ultimii ani, cine s-a perindat pe la acest club a fost de decor pe bancă. Cu urechea la telefon, așteptând ordinele latifundiarului.

Malaxor de fotbaliști

Doar că FCSB a devenit, mai nou, și un malaxor de fotbaliști. Pentru că, și în privința transferurilor, patronul are primul și ultimul cuvânt. La formația din Berceni, departament de scouting, monitorizarea unor fotbaliști de perspectivă și evaluarea lor sunt chestiuni inexistente. Aici, Gigi Becali a spus, în mod repetat, că „citește“ un jucător în maximum 5 minute după ce îl vede pe teren.

Rezultatul acestei situații? FCSB a ajuns un fel de „gară“. Unde jucătorii vin și pleacă pe bandă, fiind și greu să ții socoteala tuturor mutărilor. Chiar în actuala stagiune, cazul Vadim Rață a fost ultramediatizat. Mijlocașul născut la Chișinău a semnat în august cu FCSB, pentru ca, în septembrie, să se întoarcă, la Voluntari! La FCSB a adunat 62 de minute în trei partide!

„A scăpat șurubelnița de două ori“

Însuși Gigi Becali a comentat, în stilul său caracteristic, cazul Vadim Rață, insistând că astfel de episoade se vor tot repeta la FCSB.

rata duel olaru jpg

Rață (în albastru) a jucat câteva minute la FCSB, apoi a fost trimis la Vountari. Arhivă Adevărul

Eu v-am spus că așa o să fac. Eu fac selecție la locul de muncă, la menghină, să văd cum învârți șurubul, eu te verific să văd cum ții șurubelnița, dacă nu ții șurubelnița la mine în atelier, pleci! Lui Rață i-am dat șurubelnița și i-a căzut de două ori. Ce să fac, să mă încarc cu jucători trei, patru, cinci ani? Să le dau bani degeaba? El e de Voluntari, nu e de FCSB. Sunt unii jucători care, când vin la FCSB, zici că sunt de aici. Cum a fost Cordea. În trecut, a venit Florentin Dumitru, o piticanie de om, și la noi a rămas. Alții vin și n-au curaj“, a explicat patronul roș-albaștrilor.

Semnezi cu FCSB? Te poți trezi afară oricând!

Șocant e că, după ultima decizie luată de Gigi Becali, orice jucător care semnează cu FCSB se poate trezi că e liber de contract, efectiv, peste noapte! Iar asta fără să fie despăgubit în vreun fel.

Detaliile au fost oferite tot de latifundiarul din Pipera: „Vrei să vii la FCSB? Semnezi contract pe un an, plus încă patru, trei sau doi. Dar mai semnezi un contract că eu pot să renunț la tine, când vreau! Așa face Becali de acum încolo“.

Stoica

Mihai Stoica spune că nu poate schimba toanele patronului. Foto Arhivă Adevărul

Această anomalie fotbalistică e aprobată și de oamenii de la club. Care, oricum, nu pot ieși din cuvântul patronului. Exact asta a spus și managerul Mihai Stoica, la Orange Sport: „Ce putem să facem? Proprietarul echipei ia deciziile. N-avem noi cum să-l convingem, dacă el vrea să ia o decizie, să nu o ia. Gigi e un om imprevizibil“.

Urmează Rusu și Dulca

E clar că, de acum înainte, având în vedere noul sistem contractual impus de patron, la FCSB se vor înmulți venirile și plecările pe bandă. De altfel, după remiza albă cu Anderlecht în Conference League, Gigi Becali a anunțat că s-a lămurit în privința altor doi fotbaliști aduși în vară. Vorbim despre Marco Dulca (23 de ani) și Bogdan Rusu (32 de ani).

Rusu nu poate la nivelul ăsta. Se sperie, săracul! Nici Dulca. Cine nu face față pleacă înapoi de unde a venit! Dacă vor cei de acolo să-i ia, le dau banii înapoi. Ia, tată, 250.000 de euro și luați-l înapoi pe Dulca (n.r. – la Chindia, de unde a fost transferat). Noi le dăm banii oamenilor și le mulțumim. Le mulțumim tuturor celor care au fost pe teren, când s-a calificat echipa în grupe, nu ne pare rău, nu regretăm. Ia, tată, luați-l pe Rusu înapoi (n.r. – la Mioveni). N-ai ce să faci! Fiecare cu nivelul lui. N-ai cum să joci cu Rusu la nivelul acesta. De ce să se supere? A avut o experiență aici, câștigă și niște bani. Dar nu poate la acest nivel“, a fost opinia lui Gigi Becali.

De menționat că Dulca, mijlocaș defensiv, a fost achiziționat de FCSB în schimbul sumei de 250.000 de euro, în timp ce atacantul Rusu a costat 200.000 de euro.

La noi, la Farul, nu se întâmplă aşa ceva, ca la FCSB. Nici n-am auzit ca la alte echipe să se întâmple aşa ceva. În cazul lui Vadim Rață, e de apreciat că jucătorul a acceptat să se întoarcă la Voluntari și să-și rezilieze contractul cu FCSB. - Gheorghe Popescu, președinte Farul Constanța

Cazul Lukasz Gikiewicz

Nu mereu Gigi Becali s-a debarasat de unii jucători fără pierderi financiare. Cazul polonezului Lukasz Gikiewicz e elocvent. Dat afară de la FCSB, după doar patru partide, acesta a dat clubul în judecată. Și a câștigat la TAS, Becali fiind nevoit să-i dea despăgubiri de 103.000 de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...