Gavriliță: Regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gaz

Gavriliță: Regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gaz

Regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gaz, susține premierul Natalia Gavrilița cu privire la o posibilă sistare completă a livrărilor de gaze din Rusia, potrivit IPN.

Natalia Gavriliță a explicat că regiunea va trebui să plătească pentru a primi gaze FOTO Arhivă

În cazul în care Gazprom sistează total livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, regiunea transnistreană va trebui să plătească în avans pentru gazul procurat, a susținut premierul Natalia Gavrilița, relatează IPN .

Potrivit premierului din Republica Moldova, regiunea transnistreană, la fel ca și malul drept al Nistrului, va fi aprovizionată cu gaze naturale procurate de pe piața internațională, iar gazul trebuie achitat în avans.

Premierul a mai explicat că incertitudinea pe aspectele energetice persistă, întrucât Gazprom nu spune tranșant dacă va livra sau nu gaze naturale Republicii Moldova după data de 1 octombrie.

Premierul a subliniat că este posibil ca Rusia să închidă livrările

Potrivit premierului, de la 1 octombrie Republica Moldova ar urma să achite un preț mai mic la gaz, însă există și riscul ca Gazprom să invoce lipsa finalității auditului datoriilor Moldovagaz și să închidă total robinetul.

„Avem scrisori care ne spun că trebuie să soluționăm până la 1 octombrie problema datoriilor, noi le-am solicitat ca termenul să fie extins. Am solicitat să avem claritate despre furnizarea gazelor naturale și despre volume, încă nu avem claritate. Dacă vom accesa gaze naturale de pe piața internațională sau de la parteneri la un preț avantajos, în primul rând trebuie să plătim pentru gazul consumat și trebuie să plătim în avans”, a spus premierul Republicii Moldova.

Prim-ministrul a susținut că „nu e posibil să fie livrate gaze naturale în partea stângă a Nistrului fără a plăti în avans. Există posibilități. Există conectare și cu Ucraina care poate fi accesată, dar este vorba de plata în avans a gazelor naturale și trebuie să avem suficiente cantități”.

Natalia Gavrilița a susținut că insistența cu care liderul separatist Vadim Krasnoselski solicită întrevederi separate cu conducerea de vârf a țării este explicată prin criza de securitate din regiune și efectele războiului din Ucraina asupra economiei din stânga Nistrului, a mai menționat sursa citată.

„Lucrurile s-au schimbat, avem acest război, avem hotarul cu Ucraina închis, avem probleme pe care le discutăm mai activ pentru că încercăm să menținem pacea și securitatea în regiune. S-au schimbat datele problemei și Krasnoselski vrea să discute noile circumstanțe, dar noi comunicăm la nivel de instituții”, a mai spus premierul Republicii Moldova.

Ce spune Maia Sandu

În cazul în care, de la 1 octombrie, Gazprom va sista livrările de gaze către Republica Moldova, republica ar putea primi gaz din România, însă regiunea transnistreană va fi alimentată cu gaz doar dacă va plăti pentru el, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni la postul TV8, informează marţi Radio Chişinău.

Cei din Transnistria, dacă sunt gata să plătească, dacă vor achita în avans precum partea dreaptă a Nistrului, atunci da. Dar dacă oamenii nu sunt dispuşi să plătească, partea dreaptă nu poate achita pentru ei”, a subliniat preşedinta Republicii Moldova.

Maia Sandu a declarat că dialogul dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă a fost aproape suspendat de la începutul războiului din Ucraina și a negat acuzaţiile, potrivit cărora, autorităţile de la Chişinău nu vor să negocieze preţurile la gaz cu Moscova.

Totodată, Maia Sandu a dat asigurări că Republica Moldova nu va rămâne fără gaz iarna, deoarece există surse alternative, însă cea mai mare problemă rămâne „problema preţurilor”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...