Generalii dispăruți ai Rusiei. Semne care arată că armata lui Putin se clatină

Generalii dispăruți ai Rusiei. Semne care arată că armata lui Putin se clatină

Pierderea unui general pe timp de război poate reprezenta un pas înapoi, mai ales dacă războiul merge prost; să pierzi doi generali în doar 24 de ore este însă mai mult decât atât.

Tancuri Rusia FOTO: Shutterstock

Asta este exact ceea ce i s-a întâmplat comandamentului rus din sudul Ucrainei – iar cele două cazuri nu fac decât să evidențieze și să sporească deficiențele din conducerea militară a Federației Ruse, scrie CNN.

În dimineața zilei de marți, o rachetă ucraineană a lovit un hotel din orașul Berdeansk preluat de forțele militare ruse. Printre victimele raportate a fost și generalul locotenent Oleg Tsokov, comandantul adjunct al Districtului Militar de Sud.

Până în prezent, în timpul campaniei din Ucraina, forțele ruse au pierdut aproximativ 10 generali. Hotelul Dune din Berdeansk a fost folosit de Armata a 58-a drept sediu.

Pentru Federația Rusă armata a 58-a reprezenta o componentă critică în apărarea frontului în regiunea Zaporojie, unde forțele ucrainiene sunt în plină contraofensivă pentru eliberarea teritoriului național.

Miercuri, a apărut în spațiul public un mesaj audio de patru minute de la generalul maior Ivan Popov, comandantul al 58-lea, în care a criticat ceea ce el consideră o trădare din partea conducerii militare a Rusiei și resursele insuficiente care duc la victime în masă în rândul soldaților.

Conform Institutului pentru Studierea Războiului plângerile lui Popov, expun o serie de probleme importante ale armatei ruse, printre care faptul că „le lipsesc rezerve operaționale care să le permită să efectueze rotații pentru personalul care se apără împotriva contraofensivelor ucrainiene și că liniile defensive rusești sunt fragile.”

Popov a afirmat că „forțele armate ale Ucrainei nu au putut învinge armata noastră de pe front, dar comandantul nostru superior ne-a lovit din spate, decapitând cu trădare și răutate armata în cel mai dificil și tensionat moment.”

Generalul l-a acuzat inclusiv pe ministrul Apărării Serghei Șoigu pentru situația armatei ruse și evoluția frontului. În rândul bloggerilor militari ruși, atât Tsokov, cât și Popov erau soldați capabili care au inspirat loialitate în rândul oamenilor lor.

Ultimele comunicări ale lui Popov în calitate de comandant au fost dedicate mai ales trupelor sale: „Noapte bună, iubiții mei gladiatori, rude iubite, familie”, a spus el. „Sunt mereu disponibil pentru tine. Este o onoare pentru mine să fiu alături de tine în aceleași rânduri.”

Pentru orice armată pierderea comandanților care inspiră loialitate nu este doar neglijență, ci un real pericol pentru întreaga structură. Nu trebuie să uităm nici revolta grupului Wagner care a pus sub semnul întrebării eficacitatea și loialitatea personalităților de rang înalt, dintre care multe nu au mai fost văzute de atunci.

În timpul revoltei, generalul Oleg Surovikin, șeful Forțelor Aerospațiale ale Rusiei, a apărut într-un clip în care cerea șefului Wagner, Evgheni Prigojin, să oprească revolta. Generalul Surovikin a fost cel care a organizat retragerea eficientă din Herson, fapt ce i-a adus recunoașterea, după numirea în funcția de șef al forțelor ruse din Ucraina.

Surovikin a fost ulterior înlocuit și nu a mai fost văzut de la momentul revoltei grupului Wagner. În mediul online din Rusia se vorbește tot mai mult despre reglări de conturi care afectează ierarhia.

În toată această incertitudine și confuzie, Ministerul Apărării rus păstrează o liniște care nu ajută la o detensionare a situației. Nu există nici un fel de comunicat despre Tsokov la două zile după ce a fost ucis; nicio măsură de limitare a efectelor demiterii lui Popov. Niciun comentariu despre locul unde se află Surovikin.

Tot ceea ce apare din partea Ministerului Apărării sunt o serie de apariții bine puse în șcenă ale ministrului Șoigu și a le lui Gerasimov. După revolta Wagner, Șoigu a fost prezentat într-un amplu tur de inspecție la unitățile din Ucraina.

Experții occidentali spun la rândul lor că în ierarhia rusă are loc o cultură a rivalităților meschine, în parte motivată de nivelul corupției care are ajunge până la vârful ierarhiei militare.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?