Generalul american Ben Hodges, într-un interviu pentru media ucraineană: Ruşii se opresc doar dacă sunt opriţi

Generalul american Ben Hodges, într-un interviu pentru media ucraineană: Ruşii se opresc doar dacă sunt opriţi

Recentele manevre şi desfăşurări de forţe ruseşti în apropiere de frontiera cu Ucraina reprezintă o ultimă fază a unei acumulări constante de oportunităţi şi de presiuni în regiune care nu s-a oprit niciodată, întrucât 'ruşii se opresc doar dacă sunt opriţi', a declarat generalul american Ben Hodges, fost comandat al trupelor SUA din Europa în anii 2014-2018 şi comandant al forţelor terestre aliate NATO în anii 2012-2014, într-un interviu acordat luni agenţiei de presă ucrainene RBC.ua.

'Extinderea conflictului armat din Ucraina nu este inevitabilă', dar Rusia comasează la graniţă din ce în ce mai multe forţe pentru cazul în care Kremlinul ar decide să acţioneze, a afirmat generalul Hodges, comentând noile transferuri de trupe şi capabilităţi militare ruseşti la frontiera cu Ucraina, semnalate de Occident în ultimele săptămâni.

Potrivit acestuia, este vorba despre clasicele 'metode de război ruseşti': utilizarea a tot felul de instrumente, pârghii, ameninţări, dezinformări, migranţi. Gazul rusesc este în mod clar o 'armă' şi face parte de asemenea din acest 'mix' al Kremlinului, spune generalul american în rezervă, potrivit căruia Moscova a lăsat o bună parte din trupe şi echipamente şi cea mai mare parte a logisticii atât după concentrarea acestor forţe în primăvară la frontiera cu Ucraina, cât şi după exerciţiul Zapad-2021 din septembrie din Belarus.

Prin toate aceste măsuri, apreciază generalul american, Moscova încearcă să destabilizeze Europa, să prezinte Ucraina ca pe un 'stat eşuat' şi să dezechilibreze întreaga lume, în contextul în care se apropie iarna, iar Germania este condusă de un guvern 'provizoriu' înainte de formarea unei noi coaliţii.

Întrebat dacă criza migranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia şi statele baltice are vreo legătură cu această nouă comasare de trupe şi echipamente ruseşti în apropierea frontierei ucrainene, fostul comandant al armatei SUA în Europa a răspuns afirmativ.

'Nu este o coincidenţă, este fie o sondare (a terenului - n.r.), fie o destabilizare, fie o distragere a atenţiei sau toate la un loc', apreciază el.

În acest context, generalul american a subliniat importanţa aşa-numitului coridor Suwalki, situat în nord-estul Poloniei, în apropiere de graniţa cu Rusia şi Belarus, considerat de NATO un potenţial călcâi al lui Ahile pentru că, ocupând această zonă, forţele ruse ar izola ţările baltice de Europa de Vest.

'Există posibilitatea (dar nu este inevitabil) ca această situaţie cu migranţii la graniţa cu Belarus să devină o problemă gravă, posibil să devieze în ciocniri militare. În acel moment, Rusia ar putea decide că ar trebui să intervină din cauza unei 'crize umanitare' sau a altceva şi să închidă 'temporar' coridorul Suwalki cu cele două autostrăzi şi o cale ferată. Acest lucru este puţin probabil, dar, în opinia mea, este foarte posibil', a spus el.

Principalul pentru NATO este să menţină în continuare un nivel adecvat de antrenamente şi de pregătire, să-şi îmbunătăţească şi mai mult capacitatea de a vedea şi de a recunoaşte ceea ce se întâmplă în aceasta situaţie de 'război hibrid', de a conştientiza că ameninţarea există în realitate şi de a menţine strânsă coeziunea în cadrul Alianţei Nord-Atlantice, a pledat generalul Ben Hodges. 'Această coeziune este cea mai bună garanţie a noastră că nu va izbucni un conflict', consideră el. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”