„Generalul de fier” al Ucrainei versus al patrulea comandant de război rus

„Generalul de fier” al Ucrainei versus al patrulea comandant de război rus

Războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina poate fi măsurat și în numărul de comandanți pe care Putin i-a schimbat: Kremlinul este al patrulea comandant de la invazia din februarie 2022, relatează Insider.

Valerii Zalujnîi este comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei din 2021 FOTO PROFIMEDIA

Războiul pe scară largă al Rusiei în Ucraina poate fi măsurat în timp, 15 luni pentru un război pe care Putin credea că îl poate câștiga în câteva zile; în victime, sute de mii de la începutul conflictului; sau în câștigurile teritoriale limitate ale armatei invadatoare. Dar poate fi măsurat și în numărul de comandanți pe care Putin i-a schimbat, deoarece Moscova caută pe cineva care să poată câștiga această luptă.

Kremlinul este al patrulea comandant de la invazia din februarie 2022. Ucraina, în schimb, a avut doar unul: Valerii Zalujnîi , comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei. Zalujnîi, cunoscut și ca „general de fier” al Ucrainei, conduce armata Kievului din iulie 2021, când a fost numit în acest rol de către președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Zalujnîi și-a studiat îndeaproape actualul adversar, generalul rus Valeri Gherasimov. Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului (ISW) au analizat ce s-a întâmplat cu primii trei comandanți de război ai Rusiei.

„Reticența președintelui rus Vladimir Putin de a numi un comandant general al teatrului de operații pentru invazia sa în Ucraina a avut efecte în cascadă asupra armatei ruse, inclusiv alimentarea unei descompuneri în facțiuni, dezorganizarea structurilor de comandă și alimentarea unor așteptări de neatins”, se arată în analiza ISW.

Alexandr Dvornikov

Comandant al districtului sud, Dvornikov , a fost numit la începutul lunii aprilie, și a rezistat aproape două luni la conducerea campaniei militare ruse în Ucraina.

În afară de așteptarea de a stabili o unitate de comandă pentru operațiunile militare ale Moscovei în Ucraina, a primit sarcina de a ocupa în întregime regiunea Donbass până la începutul lunii mai. A eșuat în privința ambelor obiective.

Ghennady Jidko

A fost a doua numire a unui comandant de district (est) într-o dublă funcție, ceea ce a fost „probabil rezultatul reticenței în continuare a lui Putin de a acorda un rol prea proeminent unui singur general”, argumentează analiștii ISW.

Cu toate că numirea ambilor comandanți este înconjurată de mister, totuși o explicație posibilă poate fi în relația pe care fiecare dintre ei o avea cu Gherasimov, șeful Statului Major rus.

Jidko a condus forțele invadatoare pe parcursul verii, când Rusia s-a bucurat de unele operațiuni ofensive de succes în estul Ucrainei până când acestea au fost deviate de la cursul lor. Câștigurile teritoriale au fost de scurtă durată deoarece Ucraina a lansat o contraofensivă-fulger în regiunea nord-estică Harkov în urma căruia forțele Kievului au recuperat o porțiune vastă de teritoriu.

Operațiuni contraofensive au avut loc și în orașul sudic Herson, care a fost ulterior eliberat privând Rusia de victorii în primele luni ale războiului.

La începutul lunii octombrie, Jidko a fost demis din ambele funcții de comandă, după puțin peste patru luni.

Eșecul a doi generali care erau figuri consacrate ale Ministerului Apărării și afiliați lui Gherasimov a consolidat probabil decizia lui Putin de a numi un comandant neafiliat lui Gherasimov în funcția de comandant general al teatrului după eșecul de la Harkov”, au apreciat analiștii ISW.

Serghei Surovikin

Decizia lui Putin de a-l numi pe Surovikin , supranumit „generalul Armaghedon”, a fost probabil menită să-i mulțumească pe ultranaționaliștii prorăzboi în urma criticilor acestora la adresa modului în care evoluează ofensiva Rusiei.

„Putin probabil că l-a considerat pe Surovikin drept ultimul comandant de rang înalt din Ucraina cu reputația încă neștirbită pe care l-ar putea numi la comanda generală a teatrului”, au notat analiștii institutului de cercetare din Washington. El a rezistat mai mult decât Dvornikov, dar mai puțin decât Jidko, și anume circa trei luni, până la mijlocul lunii ianuarie. Spre deosebire de ceilalți, a fost retrogradat pe postul de comandant-adjunct al armatei ruse în Ucraina.

În timpul conducerii sale au apărut un număr de aspecte semnificative ale conflictului, între care declanșarea campaniei pe scară largă de atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii Ucrainei, retragerea froțelor ruse din orașul Herson și expansiunea influenței grupului paramilitar Wagner și a fondatorului acestuia, Evgheni Prigojin.

Spre sfârșitul anului 2022, Gherasimov a început să facă lobby pentru mai multă influență asupra războiului din Ucraina, încercând să discrediteze operațiunile lui Wagner. Pe măsură forțele rusești continuau să sufere pierderi grele în estul Ucrainei, Putin pare să fi cedat în fața campaniei lui Gherasimov.

Capturarea orașului Soledar, după lupte de mare uzură, în ianuarie, l-a determinat probabil pe Putin să cedeze campaniei lui Gherasimov și să-l numească pe acesta comandant general al teatrului pentru operațiunea ofensivă de iarnă-primăvară”, au explicat analiștii ISW. Ocuparea Soledar a avut loc în cadrul bătăliei brutale pentru Bahmut, pe care Rusia a afirmat recent că l-a cucerit, de asemenea cu prețul unor pierderi uriașe în termeni de personal și resurse.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

3 Asta e Rusia, oameni buni!

4 Umilință fără precedent pentru Armata SUA! / Trupe rusești au intrat într-o bază care găzduiește militari americani în Niger

5 VIDEO Voi ați văzut ce se întâmplă cu mașinile electrice în Germania?