George Friedman: Războiul s-a încheiat, însă nimeni nu știe cum să oprească luptele. SUA și-au atins obiectivul, dar Rusia și Ucraina nu și nici nu vor reuși

George Friedman: Războiul s-a încheiat, însă nimeni nu știe cum să oprească luptele. SUA și-au atins obiectivul, dar Rusia și Ucraina nu și nici nu vor reuși

<< A trecut mai bine de un an și jumătate de când Rusia a lansat atacul asupra Ucrainei. Războiul nu s-a desfășurat așa cum se așteptau rușii, cu excepția cazului în care planificaseră să suporte mai mult de un an de pierderi fără a fi în poziția de a-i nimici pe ucraineni. Pentru ruși era necesar să se aștepte la un război scurt în care să distrugă armata ucraineană și voința acesteia de a rezista. Știau că dacă nu reușeau, după scurt timp americanii ar fi furnizat arme Ucrainei, riscând un conflict prelungit >>, scrie George Friedman, pentru Geopolitical Futures .

<< Ucraina și-a apărat patria, așa că moralul este ridicat. Misiunea Ucrainei a fost să forțeze retragerea Rusiei peste graniță. Prima lor strategie s-a bazat pe agilitate, folosind unități relativ mici pentru a lovi forțele rusești în mișcare lentă. Dar pe măsură ce rușii se retrăgeau în poziții defensive pregătite cu armament greu, strategia ucraineană devenea mai puțin eficientă. Valul de arme furnizate de SUA și NATO a crescut numărul de victime atât pe pozițiile defensive, cât și pe cele ofensive.

În unele feluri, războiul americano-rus a fost unul distinct față de războiul ruso-ucrainean. Am scris despre acest lucru înainte. Rușii se temeau că o forță americană la granița ucraineană ar putea ataca Moscova, la aproximativ 480 de kilometri distanță. Americanii se temeau că prăbușirea Ucrainei ar aduce forțele rusești la linia estică a țărilor NATO, reîncepând Războiul Rece. În acest sens, războiul are puțin de-a face cu Ucraina, cu excepția faptului că a distrus țara și se îndreaptă spre un dureros și periculos război rece.

Privind astfel, invazia rusă în Ucraina a fost o mișcare împotriva americanilor. Răspunsul american a avut în vedere nu numai blocarea acestei mișcări, ci și deschiderea posibilității ca temerea cea mai mare a Rusiei să se realizeze: forțele ucrainene, sprijinite de echipamentele SUA, să avanseze până la cea mai sensibilă graniță a Rusiei. Este posibil ca niciuna dintre părți să nu fi intenționat aceste acțiuni, dar niciuna nu o putea ignora pe cealaltă.

Ca rezultat, rușii s-au mutat în poziții defensive formidabile. Au continuat să lanseze operațiuni ofensive, dar acestea nu au avut puterea să-și atingă scopurile. Obiectivul real a devenit defensiv. Ucrainenii au încercat operațiuni ofensive, menținând întotdeauna trupe în rezervă în cazul unei eventuale neașteptate ofensive ruse. Ambele părți vorbeau despre ofensive și le lansau, dar rețineau forțe suficiente pentru a-și menține propriile defensive. Așadar, am asistat la un fel de război înghețat, în care necesitatea de a menține poziții face imposibilă angajarea a suficientă forță pentru a atinge obiectivele inițiale. Aceste tipuri de războaie devin în primul rând mocirle politice, în care ambele părți se tem că orice mișcare ar putea avea consecințe politice pentru deschiderea negocierilor de pace.

Zelenski a crezut că dacă intervenția americană nu-i va determina pe ruși să renunțe, cel puțin îi va permite Ucrainei să lanseze un contraatac la scară vastă. Dar Statele Unite sunt implicate într-un conflict diferit: ținerea Rusiei la distanță de NATO. Ele furnizează forță suficientă pentru a-i ține pe ruși la distanță, dar nu destul de multă pentru a-i zdrobi.

Rusia a ținut Statele Unite la distanță de granița sa, dar nu a realizat prea multe alte lucruri. Ucraina și-a păstrat suveranitatea asupra unei părți semnificative a țării. Și SUA au făcut ca o penetrare rusă dincolo de Ucraina să fie extrem de puțin probabilă.

Statele Unite și-au atins obiectivul, în timp ce Rusia și Ucraina nu au reușit și nu vor reuși. Cu toate acestea, niciuna dintre ele nu a fost zdrobită. Ucraina este acum o țară divizată, dar suficient de intactă pentru a pretinde o victorie, iar Rusia a depășit vechiul său hotar suficient pentru a pretinde o mică victorie. Ambele părți ar putea invoca motive umanitare pentru încheierea războiului.

Dar acum morții se târăsc. Ei și-au dat viața pentru nimic altceva decât pentru pretenția de victorie, deoarece nicio persoană rațională nu va considera rezultatul ca dispreț pentru morți. Așadar, după doi ani de lupte și apărare, este destul de clar cum se termină războiul. Cât timp le va lua liderilor să recunoască ceea ce este evident? Toată lumea a pierdut acest război, și la vremea potrivită, la fel și liderii. Și asta va întârzia pacea inevitabilă. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

4 „Ar fi primul val al ofensivei”

5 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene