George Soros spune că Brexit a declanșat o criză financiară comparabilă cu cea din 2008

George Soros spune că Brexit a declanșat o criză financiară comparabilă cu cea din 2008

Decizia Marii Britanii de a ieși din Uniunea Europeană a declanșat o criză pe piețele financiare similară cu criza financiară globală din 2007-2008, a declarat joi miliardarul George Soros, transmite Bloomberg.

"Criza se derula lent însă Brexit o va accelera. Este posibil să întărească trendurile deflaționiste predominante", a spus George Soros, într-o intervenție în Parlamentul European.

Soros, renumit pentru că în 1992 a făcut profit de un miliard de lire de pe urma pariurilor pe lira sterlină, a avertizat înainte de Referendumul de săptămâna trecută că lira sterlină s-ar pute deprecia cu peste 30% dacă Marea Britanie va vota pentru ieșirea din Uniunea Europeană. Imediat după anunțarea rezultatelor Referendumului, la care 52% dintre britanici au votat în favoarea Brexit, lira sterlină s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din ultimii 31 de ani.

"Ceea ce era ipotetic a devenit foarte real. Lira s-a prăbușit. Scoția a amenințat cu independența iar unii dintre oamenii obișnuiți care au sprijinit campania ?Leave' au început să-și dea seama că se confruntă cu un viitor foarte sumbru. Chiar și liderii campaniei ?Leave' au revenit asupra declarațiilor făcute înainte de referendum", a spus Soros.

Potrivit miliardarului, zona euro a rămas în urma altor regiuni ale lumii în ceea ce privește revenirea după ultima criză financiară din cauza politicilor fiscale restrictive iar în prezent trebuie să facă față unei încetiniri inevitabile. "Ortodoxia politicienilor germani stă în calea singurul răspuns eficient: un buget al zonei euro care să poată adopta măsuri contraciclice", a spus George Soros.

Pe lângă criza financiară, Soros a apreciat că al doilea pericol care a înrăutățit efectele Brexit are legătură cu creșterea amenințărilor militare la care este expusă UE, care ar putea agrava și criza migratorie.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...