Georgia: Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili a fost de acord să renunţe la greva foamei

Georgia: Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili a fost de acord să renunţe la greva foamei

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili a fost de acord vineri seara să pună capăt unei greve a foamei în închisoare, în care se afla de 50 de zile şi care a stârnit tensiuni politice în Georgia şi a determinat Statele Unite să îşi manifeste îngrijorarea, informează Reuters.

Mihail Saakaşvili a fost de acord să pună capăt protestului după ce autorităţile s-au oferit să îl mute într-un spital militar din spitalul închisorii unde un comisar independent pentru drepturile omului a spus că politicianul a fost abuzat de colegii deţinuţi şi unde nu a primit un tratament medical adecvat.

În imaginile video realizate de Reuters se poate vedea cum un convoi de automobile, din care făceau parte şi două ambulanţe, a părăsit vineri seara închisoarea din Tbilisi îndreptându-se spre spitalul militar din oraşul Gori.

Într-o declaraţie citată de serviciul de ştiri Sputnik Georgia, fostul preşedinte georgian a declarat că va reîncepe să se hrănească după transferul la spital, dar că nu va accepta niciodată "detenţia sa ilegală".

Saakaşvili (53 de ani) a fost arestat pe 1 octombrie după ce s-a întors din exil pentru a strânge opoziţia în jurul său înaintea alegerilor locale. El riscă şase ani de închisoare după ce a fost condamnat în lipsă, în 2018, pentru abuz în serviciu în timpul exercitării mandatului de preşedinte (2004-2013), acuzaţii pe care le respinge ca fiind motivate politic.

Situaţia sa a scos în stradă mii de susţinători în ultimele săptămâni.

Preşedintele Georgiei, Salome Zourabichvili, a declarat că Saakaşvili nu va fi graţiat.

Statele Unite au cerut joi autorităţilor georgiene să îl trateze "echitabil şi cu demnitate" pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili şi au precizat că urmăresc îndeaproape situaţia sa. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ucrainenii l-au aruncat în aer pe Krikulenko, fost deputat de Donețk, cu clubul său de noapte cu tot

2 E oficial! Gata, i-au izolat! 20.000 de soldați ruși sunt înconjurați la Herson! Ar putea fi cel mai mare măcel de după cel de-al Doilea Război Mondia…

3 Soldați ruși „eliberați de viață” după ce rezistența ucraineană le-a livrat plăcinte cu otravă de șobolani

4 ULTIMA ORĂ „Tot comandamentul armatei ruse s-a retras din Herson, s-a mutat pe malul stâng al râului Nipru”

5 Dragnea, gest de interlop. În noaptea nunții fiului său, „încins” de o melodie a lui Salam, a scos ceasul de la mână și i l-a dat manelistului...