Germania acordă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro

Germania acordă Republicii Moldova un împrumut de 50 de milioane de euro

Germania va acorda un împrumut de 50 de milioane de euro, fără condiţionalităţi, Republicii Moldova, în ideea de a ajuta autorităţile de la Chişinău să facă faţă afluxului de refugiaţi din Ucraina şi costurilor ridicate cu energia, transmite Reuters.

Germania găzduieşte marţi, împreună cu Franţa şi România, o conferinţă a donatorilor pentru a ajuta ţara vecină, eveniment la care va participa şi premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţa. La o populaţie de 2,6 milioane de locuitori, Republica Moldova a primit mai mulţi refugiaţi ucraineni decât orice altă ţară, raportat la numărul de locuitori. Potrivit premierului Natalia Gavriliţa, dintre cei peste 390.000 de ucraineni care s-au refugiat în Republica Moldova, aproximativ 100.000 de oameni au ales să rămână pe teritoriul republicii, dintre care jumătate sunt copii.

"Guvernul german vrea să ofere sprijin financiar unei ţări care se confruntă cu provocări politice şi financiare uriaşe, în special având în vedere numărul mare de refugiaţi pe care i-a primit şi creşterea costurilor cu energia", se precizează într-un comunicat de presă al Guvernului de la Berlin.

Anterior, Dumitru Udrea, secretar general al Guvernului de la Chişinău, a declarat că Republica Moldova "se găseşte într-o situaţie dificilă". Războiul din Ucraina a provocat un aflux de refugiaţi cu un impact asupra economiei ţării, care suferă de asemenea de pe urma întreruperii lanţurilor de aprovizionare şi a creşterii facturilor la gaze şi electricitate. "Pentru 2022, ne aşteptăm la o contracţie a economiei de 3%, în scenariul optimist, şi una de 15% în cel mai pesimist scenariu", în timp ce inflaţia ar putea ajunge la 30% la finele anului, apreciază Dumitru Udrea. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...