Germania avertizează cu privire la o cursă a înarmării, după raportul Pentagonului privind politica nucleară americană

Ministrul de externe german, Sigmar Gabriel, a apreciat duminică că revizuirea strategiei nucleare a SUA, care mizează pe înnoirea arsenalului fără a-l extinde, dovedeşte că "o nouă cursă a înarmării s-a declanşat deja" şi a pledat pentru noi iniţiative de control, informează EFE.

"Acordurile privind controlul armamentului existent trebuie respectate cu stricteţe. În loc de noi sisteme de armament avem nevoie de noi iniţiative de dezarmare", a explicat Gabriel într-un comunicat.

În opinia sa, la fel ca în timpul Războiului Rece, Europa este "în mod special ameninţată" şi din acest motiv trebuie să fie vectorul identificării de noi iniţiative în favoarea unui control mai strict al armelor şi a dezarmării.

Cu toate că autorităţile americane au insistat vineri, la prezentarea noii doctrine nucleare, că scopul este consolidarea şi înnoirea arsenalului fără suplimentarea numărului de ogive nucleare, Gabriel a avertizat că dezvoltarea de noi arme "trimite un semnal greşit şi poate genera o cursă a înarmării".

Atrăgând atenţia că întregul context internaţional de securitate s-a schimbat drastic în ultimii ani, în special pe fondul pierderii încrederii în Rusia după anexarea de către această ţară a provinciei ucrainene Crimeea, Gabriel a insistat că partenerii europeni trebuie să vină cu răspunsuri comune, însă fără a lua în calcul să se doteze cu arme nucleare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Liviu Avram spune adevărul: Dragă bugetarule, tu te bucuri, dar salariul tău de azi îmi omoară mie pensia de m…

2 Vela, dormi? / Un pompier din București, cercetat disciplinar după ce l-a criticat pe Arafat pe Facebook: Stop s…

3 Foto hot! / Nora lui Dragnea, fără sutien pe Instagram!

4 Liviu Avram / Când mai auziți vreun pesedist că îngână șlagărul „Noi am mărit salarii”, onorați-l cu un scuipat…

5 Firma de bodyguarzi a lui Sorin Ovidiu Bălan, vedetă a Antenei 3, țeapă de milioane de euro trasă statului rom…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Coaste de miel cu mentă și chimion