Germania: Candidatul conservatorilor cere rivalului social-democrat să formuleze scuze pentru critici cu privire la acţiuni ale procurorilor

Germania: Candidatul conservatorilor cere rivalului social-democrat să formuleze scuze pentru critici cu privire la acţiuni ale procurorilor

Armin Laschet, candidatul conservatorilor germani în alegerile ce vor avea lor luna aceasta şi care vor decide cine îi va succeda cancelarului federal Angela Merkel, a cerut sâmbătă ca rivalul său social-democrat Olaf Scholz să formuleze scuze pentru criticile aduse unei anchete asupra spălării de bani, anchetă ce a presupus percheziţii la ministerul său, informează Reuters.

Procurorii germani au anunţat joi că au confiscat documente la Ministerul de Finanţe şi Ministerul de Justiţie ca parte a unei anchete privind o posibilă obstrucţionare a justiţiei de către o agenţie guvernamentală care este responsabilă de investigarea spălării banilor.

Procurorii au precizat într-un comunicat că investighează Unitatea pentru Informaţii Financiare (FIU) începând din 2020 din cauză că agenţia nu a transmis mai departe, către poliţie şi justiţie, rapoarte de la bănci privind posibile cazuri de spălare de bani. FIU este parte a Administraţiei Federale a Vămilor, care este controlată de Ministerul de Finanţe, condus de social-democratul Olaf Scholz.

Aceste percheziţii au survenit într-un moment important pentru ministrul Olaf Scholz, al cărui Partid Social-Democrat conduce în sondajele de opinie înainte de alegerile naţionale din 26 septembrie.

După aceste percheziţii, Scholz a declarat că procurorii ar fi putut trimite în scris întrebările lor directe pe care le aveau către minister.

"Atunci când procurorii percheziţionează un minister, răspunsul corect ar fi fost cel de a spune că vom ajuta procurorii, nu să se formuleze suspiciuni în legătură cu respectarea legii. Aceasta (formularea de suspiciuni) îi ajută pe populişti", a declarat Laschet în timpul unei conferinţe a Uniunii Creştin-Sociale bavareze, în aplauzele delegaţilor.

"Sper că el (Olaf Scholz) îşi va cere scuze", a spus Laschet, adăugând că Germania ar trebui să fie un model în ceea ce priveşte acceptarea acţiunilor justiţiei, în condiţiile în care critică alte guverne populiste ce discreditează procurori şi judecători.

Toate sondajele recente dau Partidul Social-Democrat (SPD), care îl are pe ministrul de finanţe Olaf Scholz candidat pentru postul de cancelar, peste CDU în intenţiile de vot. SPD este cotat cu 24-26% din intenţiile de vot, iar blocul CDU/CSU cu 20-21%. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro