Germania, cea mai bogată țară din Europa, cu un sistem de sănătate considerat model, rămâne fără paturi de terapie intensivă

Germania, cea mai bogată țară din Europa, cu un sistem de sănătate considerat model, rămâne fără paturi de terapie intensivă

Germania a fost considerată un exemplu pentru alte țări europene în timpul primului val de coronavirus și lăudată pentru sistemul de sănătate, considerat printre cele mai bune din lume. Dar acum se confruntă cu cele mai multe și mai grave cazuri de la începutul pandemiei, relatează  CNN .

Numărul de infecții cu coronavirus a atins vineri un record istoric, cu aproape 24.000 de cazuri noi în 24 de ore, la fel și numărul pacienților din unitățile de terapie intensivă din țară. Datele oficiale arată că numărul pacienților cu COVID-19 din unitățile germane de terapie intensivă a crescut de la 267, pe 21 septembrie, la 3.615 începând cu 20 noiembrie - o creștere de 13 ori în doar două luni.

Cea mai mare economie din Europa a trecut destul de bine prin pandemie deocamdată, în comparație cu țările vecine. Acest lucru se datorează parțial capacității sale ridicate de terapie intensivă, cu 33,9 paturi la 100.000 de locuitori. Italia, de exemplu, are doar 8,6. Dar, odată cu creșterea cazurilor COVID din Europa, chiar și sistemul de sănătate din Germania este sub presiune, iar spitalele din unele zone se apropie din ce în ce mai mult de limitele lor.

Cancelarul Angela Merkel a avertizat vineri că sistemul se poate prăbuși în câteva săptămâni dacă traiectoria actuală continuă.

„Numărul cazurilor severe din ATI este în continuă creștere. Numărul deceselor este ceva despre care nu se vorbește cu adevărat și rămâne foarte mare", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

„Nu am reușit încă să readucem cifrele la un nivel scăzut. Practic, am reușit doar să trecem de primul pas până acum, adică să oprim creșterea puternică, abruptă, exponențială a infecțiilor și acum suntem stabili, dar numărul de cazuri este încă foarte, foarte mare”, a adăugat el.

Michael Oppert, șeful secției ATI de la spitalul Ernst von Bergmann din Potsdam, este la fel de îngrijorat de creșterea dramatică din ultimele săptămâni și se așteaptă ca lucrurile să se înrăutățească.

„Nu suntem la vârful valului acum, cel puțin din câte văd eu”, a declarat el pentru CNN. „Și avem o capacitate pentru încă câțiva pacienți, dar dacă această creștere rămâne la fel de rapidă, cred că până și spitalul nostru, cu peste 1.000 de paturi, va ajunge la un punct în care trebuie să trimitem pacienții acasă sau în alte spitale pentru a fi tratați”, spune el.

Bettina Schade, asistentă șefă în secția COVID a spitalului, a descris modul în care s-a schimbat secția în ultimele câteva săptămâni.

„Numărul de pacienți a crescut. Primim mult mai mulți pacienți cu diferite grade de boală. Atât pentru secția normală COVID, cât și la ATI. În prezent ne confruntăm cu nevoia de a pune foarte repede mulți pacienți din secția normală COVID în terapie intensivă, deoarece starea pacienților se deteriorează foarte repede”, spune ea.

Acest lucru este valabil chiar și pentru mulți pacienți mai tineri cu simptome severe, a spus Tillman Schumacher, medic de boli infecțioase.

„Avem aici pacienți de 30 sau 40 de ani care sunt pe un ventilator și nu sunt sigur dacă vor supraviețui”, spune el.

Doar două din cele 16 paturi ATI pentru pacienții COVID erau vacante, în momentul vizitei echipei CNN, iar personalul spitalului anulează deja operațiile care nu sunt urgente pentru a lăsa paturi libere și fac planuri pentru a converti mai multe secții generale de terapie intensivă în unități COVID.

Dr. Uwe Janssens, șeful Asociației Interdisciplinare pentru Medicină Intensivă și de Urgență (DIVI) din Germania, a explicat ce măsuri ar fi luate dacă creșterea numărului de cazuri actual continuă. „Programul normal al spitalelor trebuie să fie închis, o închidere parțială a operațiilor și internărilor obișnuite ale pacienților pe care le putem întârzia câteva săptămâni. Există oameni care nu au nevoie de urgență de o intervenție chirurgicală. Acestea pot fi amânate. Și făcând acest lucru, vom obține capacitatea și personalul pentru a-i ajuta pe medicii ATI”, spune el.

Este o veste proastă pentru toată Europa. Până acum, Germania a primit pacienți COVID din țările vecine ale căror sisteme de îngrijire a sănătății sunt copleșite.

Anne Funk, șefa diviziei de cooperare transfrontalieră din cel mai mic stat german, Saarland, care se învecinează cu Franța, a declarat pentru CNN că, în timpul primului val al pandemiei, spitalele de acolo au primit 32 de pacienți francezi. La sfârșitul lunii octombrie, Saarland a oferit Franței opt paturi; trei pacienți au fost transferați până în prezent.

„Am dori să ajutăm oriunde putem. Nu vrem să facem diferența între naționalități. În prezent, avem încă capacități. Ne coordonăm cu autoritățile medicale și locale din Franța, în funcție de nevoile individuale. Suntem aici pentru a ajuta”, a spus ea.

Deocamdată, statul mai poate pacienți din străinătate, dar pe măsură ce secțiile ATI din Germania se aglomerează rapid, nu este clar pentru cât timp va putea face acest lucru.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa