Germania devine din ce în ce mai dependentă de China. Cu cât au crescut importurile în primul semestru

Germania devine din ce în ce mai dependentă de China. Cu cât au crescut importurile în primul semestru

Economia germană a devenit mult mai dependentă de China în primul semestru din 2022, investiţiile directe şi deficitul său comercial atingând noi valori record, conform unui studiu consultat de Reuters.

Investiţiile Germaniei în China, aproximativ zece miliarde de euro FOTO Shutterstock

În acelaşi timp, creşterea exporturilor Germaniei spre China s-a redus, potrivit studiului realizat de Institutul economic german (IW), care citează economiştii care indică o tendinţă spre majorarea producţiei pe plan local în China, informează Agerpres.

Economia Germaniei este mult mai dependentă de China decât invers", a apreciat Juergen Matthes, care a elaborat studiul.

El a avertizat că această dependenţă reprezintă o problemă politică deoarece poziţia Beijingului în cazul Ucrainei şi poziţia sa militară faţă de Taiwan a plasat sub observaţie afacerile Germaniei cu China.

Totuşi, în pofida acestor pericole şi probleme, interdependenţele economice cu China s-au îndreptat în direcţia greşită într-un ritm major, în primul semestru din 2022", susţine economistul.

Conform studiului, investiţiile Germaniei în China s-au ridicat la aproximativ zece miliarde de euro în primele şase luni din 2022, depăşind cu mult precedentul nivel record, de 6,2 miliarde de euro.

Ponderea Chinei în importurile Germaniei a urcat la 12,4% în primul semestru din 2022, faţă de 3,4% în 2000, importurile Germaniei de bunuri chinezeşti în funcţie de valoare înregistrând un avans anual de 45,7%, arată datele IW.

Deficitul comercial al Germaniei pe relaţia cu China a ajuns la aproape 41 miliarde de euro la 30 iunie 2022, decalajul urmând să se adâncească.

IW a cerut Berlinului o schimbare a politicii faţă de China, reducerea subvenţiilor pentru firmele care fac afaceri cu a doua economie mondială, şi mutarea interesului spre alte pieţe emergente, în special din Asia.

Matthes a cerut companiilor din Germania să-şi reducă dependenţa de China, avertizând că orice sancţiuni occidentale contra Beijingului, de exemplu dacă invadează Taiwan, ar provoca în special falimentul firmelor expuse.

Potrivit unui studiu plublicat la începutul lunii august de Institutul pentru cercetări economice din München, companiile germane se așteaptă ca un posibil conflict dintre China și Taiwan să se agraveze și se tem de consecințe. Conform sursei citate, industria auto ar fi prima afectată, cu pierderi de peste opt miliarde de euro.

Brexitul a fost foarte costisitor pentru Germania, însă potrivit unui studiu al Institutului economic Ifo, un război comercial cu China ar putea fi de aproape șase ori mai scump.

Industria auto ar fi afectată în mod deosebit, cu o pierdere de valoare adăugată de aproximativ 8,5% sau 8,306 miliarde de dolari. Grav afectate ar fi și companiile care produc echipamente de transport.

China este de departe cel mai important partener comercial al Germaniei: în 2021, comerțul între cele două țări s-a ridicat la aproximativ 245 de miliarde de euro.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”