Germania: În ciuda controverselor, un clopot purtând o svastică și un mesaj dedicat lui Hitler ar putea bate în continuare

Germania: În ciuda controverselor, un clopot purtând o svastică și un mesaj dedicat lui Hitler ar putea bate în continuare

Un clopot instalat în anii '30 într-o biserică din satul Herxheim am Berg din vestul Germaniei a stârnit o controversă după ce o persoană din această localitate a descoperit că obiectul de 250 de kilograme este decorat cu o svastică și un mesaj de laudă la adresa lui Adolf Hilter, informează duminică DPA.

Trecutul clopotului a revenit recent în atenția publicului datorită lui Sigrid Peters, care cântă la orga din lăcașul de cult cu o vechime de peste o mie de ani.

Fost cadru didactic, Peters a descoperit cu uimire că unul dintre clopotele bisericii poartă inscripția "Totul pentru Patrie — Adolf Hitler", alături de simbolul nazist. Prezența obiectului i s-a părut deranjantă în special pentru că numeroase cupluri își unesc destinele în biserică, în bătăile clopotului, neștiind ce însemne poartă acesta. De asemenea, sunetul său se aude și în timpul slujbelor de botez, după cum a remarcat Peters. "Se poate întâmpla ca un copil să fie botezat și să sune clopotul purtând cuvintele "Totul pentru Patrie".

Amplasat în 1934, clopotul care poartă mesajul patriotic și zvastica este cel mai vechi dintre cele trei existente în biserică, celelalte două fiind adăugate în 1951, la mulți ani după înfrângerea dictatorului Hitler.

Deși nu a fost luată o decizie finală privind soarta clopotului, directorul autorității pentru conservarea culturală din landul Renania-Palatinat, Roswitha Kaiser, a declarat că acesta ar trebui să fie utilizat în continuare, în ciuda mesajului ofensator.

În opinia lui Kaiser, scopul obiectului ar fi acela de a servi drept aducere aminte cu privire la "lucrurile pe care cineva ar prefera să le uite", în virtutea datoriei de a proteja istoria pentru conservarea culturii, chiar dacă acest lucru "este dureros".

Primarul localității, Ronald Becker, a declarat pentru Deutsche Welle că existența acestui clopot de bronz purtând numele "Adolf Hitler", care bate de Crăciun, de Paște și cu ocazia altor ceremonii religioase, este binecunoscută locuitorilor din zonă. Edilul nu consideră că acest lucru reprezintă o problemă. "Nu a existat o problemă înainte și nu va fi o problemă nici în viitor", a spus el referitor la această "relicvă", el respingând totodată unele inițiative de subliniere a prezenței clopotului printre care clasificarea sa ca obiect "memorial" din Al Doilea Război Mondial sau instalarea unei plăci informative.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”