Germania: În ciuda controverselor, un clopot purtând o svastică și un mesaj dedicat lui Hitler ar putea bate în continuare

Un clopot instalat în anii '30 într-o biserică din satul Herxheim am Berg din vestul Germaniei a stârnit o controversă după ce o persoană din această localitate a descoperit că obiectul de 250 de kilograme este decorat cu o svastică și un mesaj de laudă la adresa lui Adolf Hilter, informează duminică DPA.

Trecutul clopotului a revenit recent în atenția publicului datorită lui Sigrid Peters, care cântă la orga din lăcașul de cult cu o vechime de peste o mie de ani.

Fost cadru didactic, Peters a descoperit cu uimire că unul dintre clopotele bisericii poartă inscripția "Totul pentru Patrie — Adolf Hitler", alături de simbolul nazist. Prezența obiectului i s-a părut deranjantă în special pentru că numeroase cupluri își unesc destinele în biserică, în bătăile clopotului, neștiind ce însemne poartă acesta. De asemenea, sunetul său se aude și în timpul slujbelor de botez, după cum a remarcat Peters. "Se poate întâmpla ca un copil să fie botezat și să sune clopotul purtând cuvintele "Totul pentru Patrie".

Amplasat în 1934, clopotul care poartă mesajul patriotic și zvastica este cel mai vechi dintre cele trei existente în biserică, celelalte două fiind adăugate în 1951, la mulți ani după înfrângerea dictatorului Hitler.

Deși nu a fost luată o decizie finală privind soarta clopotului, directorul autorității pentru conservarea culturală din landul Renania-Palatinat, Roswitha Kaiser, a declarat că acesta ar trebui să fie utilizat în continuare, în ciuda mesajului ofensator.

În opinia lui Kaiser, scopul obiectului ar fi acela de a servi drept aducere aminte cu privire la "lucrurile pe care cineva ar prefera să le uite", în virtutea datoriei de a proteja istoria pentru conservarea culturii, chiar dacă acest lucru "este dureros".

Primarul localității, Ronald Becker, a declarat pentru Deutsche Welle că existența acestui clopot de bronz purtând numele "Adolf Hitler", care bate de Crăciun, de Paște și cu ocazia altor ceremonii religioase, este binecunoscută locuitorilor din zonă. Edilul nu consideră că acest lucru reprezintă o problemă. "Nu a existat o problemă înainte și nu va fi o problemă nici în viitor", a spus el referitor la această "relicvă", el respingând totodată unele inițiative de subliniere a prezenței clopotului printre care clasificarea sa ca obiect "memorial" din Al Doilea Război Mondial sau instalarea unei plăci informative.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se conturează posibilitatea scoaterii PSD în afara legii! Urmează noi dezvăluiri! PSD a acționat ca un grup in…

2 Informație / Dragnea va fi propus pentru reținere într-un nou dosar! Posibil și țiitoarea, dar și alți câțiva co…

3 ULTIMA ORĂ Standard&Poor’s reconfirmă ratingul României la BBB- / A-3 / Lovitură grea pentru Ciuma Roșie, care cân…

4 Asta pare servită de servicii / Un consilier al vicelui ASF, vărul lui Dragnea, a fost fotografiat și înregistra…

5 VIDEO „Mă piș pe legitimația ta” / Reacţia vulgară a unui „profesor universitar“ atunci când este rugat să poart…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing