Germania își va menține militarii în regiunea baltică atât timp cât va fi necesar (ministru)

Germania își va menține militarii în regiunea baltică atât timp cât va fi necesar (ministru)

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel a calificat joi drept lipsită de rațiune întărirea de către Rusia a capacităților sale militare la granița cu republicile baltice și a subliniat că Germania va menține forțe militare în regiune atât timp cât va fi necesar, relatează Reuters.

"Potențialul militar pe care l-a acumulat aici la frontieră Federația Rusă este complet lipsit de rațiune, în opinia mea, pentru că amenințarea care vine din direcția acestor țări este zero", a afirmat ministrul german cu prilejul unei vizite la Rukla, în Lituania, unde sunt staționați 400 de militari germani.

Sigmar Gabriel nu a dat alte detalii, dar a menționat că trupele germane vor rămâne în Lituania "cât timp va fi necesar".

La rândul său, ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat presei la baza aeriană Amari din Estonia că Germania este angajată să asigure securitatea acestei regiuni "Estonia și prietenii noștri din Lituania, Letonia și Polonia se pot baza pe noi. Noi, germanii, știm ce înseamnă să te afli la granița estică și să te bucuri de protecția solidă a alianței", a spus ea. Militari din forțele aeriene germane participă din 2005 la apărarea spațiului aerian baltic, prezența lor fiind întărită în 2014.

Relațiile dintre Rusia și NATO traversează o criză fără precedent de la încheierea războiului rece din cauza rolului Moscovei în situația din Ucraina și a divergențelor legate de instalarea scutului antirachetă SUA/NATO în Europa. Liderii țărilor membre NATO au ajuns la un acord în iulie anul trecut, la summitul de la Varșovia, în legătură cu principiul unei prezențe sporite a Alianței în statele baltice (Lituania, Letonia, Estonia) și în Polonia, pentru a asigura sprijin acestor țări din fostul bloc sovietic, aflate la granița cu Rusia, în fața unei eventuale agresiuni din partea Moscovei.

Amândoi miniștrii germani s-au referit și la preocupările legate de o campanie de dezinformare din partea Rusiei, după apariția unei știri ce s-a dovedit falsă despre o lituaniancă violată de soldați germani. Potrivit NATO, Rusia s-a aflat la originea acestei informații.

"Nimeni nu se așteaptă să aibă loc aici o confruntare militară reală, dar există, așa cum s-a înregistrat în Lituania, Letonia și Estonia, încercări de dezinformare în masă", a remarcat Sigmar Gabriel.

Colega sa de la Apărare a afirmat că Germania și Europa constată semne clare ale unor "eforturi de destabilizare" similare amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA raportate de serviciile de informații americane.

"De aceea este important să investigăm aceste cazuri, să le așezăm pe masă și să le facem publice, pentru a recunoaște modul de operare", a explicat ea.

Rusia a dezmințit categoric că a lansat o campanie pentru a influența alegerile prezidențiale din SUA și a calificat drept absurde afirmațiile privind intenția sa de a interveni în alegerile care au loc anul acesta în Europa, amintește Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...