Germania: Liderul CSU refuză să se alăture unei eventuale coaliţii guvernamentale conduse de Verzi după alegeri

Germania: Liderul CSU refuză să se alăture unei eventuale coaliţii guvernamentale conduse de Verzi după alegeri

Alianţa conservatoare a cancelarului Angela Merkel nu ar trebui să facă parte dintr-un guvern de coaliţie condus de Verzi după alegerile federale din 26 septembrie din Germania, a declarat liderul partidului bavarez al blocului, Markus Soeder, în comentarii publicate sâmbătă, relatează Reuters.

Merkel, care se află la putere din 2005, intenţionează să demisioneze după alegeri. Alianţa conservatoare formată din partidul său Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi formaţiunea bavareză soră Uniunea Creştin-Socială (CSU), condusă de Soeder, se află în urma Verzilor în unele sondaje.

Datele din sondaje ridică posibilitatea unui guvern format de Verzi, sub conducerea candidatului partidului la funcţia de cancelar, Annalena Baerbock, având ca partener mai mic de coaliţie blocul conservator CDU/CSU, numit Uniunea.

Soeder a respins acest scenariu.

"Cred că Verde-Negru este greşit", a declarat el pentru grupul media Funke, referindu-se la eticheta "Negru" sub care sunt cunoscuţi conservatorii. Partidele germane sunt de obicei identificate după culoarea lor.

"Intrarea la guvernare ca partener junior al Verzilor ar fi fundamental dăunătoare pentru Uniune pe termen lung", a adăugat Soeder, care luna trecută a pierdut competiţia pentru cancelaria conservatoare în faţa liderului CDU, Armin Laschet.

Laschet are mult de lucru pentru a schimba perspectivele Uniunii înainte de alegerile din septembrie, deşi popularitatea lui Baerbock a scăzut de când Verzii au desemnat-o drept candidat la funcţia de cancelar luna trecută.

''În cazul în care Uniunea nu mai oferă cancelarul, atunci, de facto, aceasta este eliminată'', a spus Soeder. ''Iar un partid care a fost eliminat trebuie să urmeze o altă cale de reînnoire - în opoziţie''.

Funke a precizat că liderul bavarez a adăugat că este totuşi încrezător că Uniunea va ieşi învingătoare în alegeri.

Diviziunile persistente dintre Laschet şi Soeder contrastează cu frontul unit prezentat de Verzi, al căror co-lider Robert Habeck a prezentat-o luna trecută cu amabilitate pe Baerbock drept candidat la funcţia de cancelar - un rol pe care el însuşi l-a râvnit.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Milionarul Costel Alecu, „devoratorul de vedete”, a fost încarcerat în SUA

5 Așa o fi?