Germania: Martin Schulz declară SPD "un bastion în fața ultranaționalismului" și critică "mariajul forțat" cu CDU

Germania: Martin Schulz declară SPD "un bastion în fața ultranaționalismului" și critică "mariajul forțat" cu CDU

Social-democratul german Martin Schulz, rivalul Angelei Merkel în alegerile legislative din septembrie ce vor stabili și șeful guvernului, s-a angajat miercuri să combată naționalismul și a criticat actualul guvern, în cadrul unui discurs rostit în orașul bavarez Vilshofen, transmite DPA.

Schulz a subliniat că partidul său este "un bastion în fața excluziunii, a izolării și ultranaționalismului" și a comparat coaliția pe care o formează Partidul Social-Democrat (SPD) cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU) a Angelei Merkel cu un "mariaj forțat", afirmând că cei doi aliați "nu vorbesc unul cu celălalt, vorbesc unul peste celălalt — au luat-o razna".

Martin Schulz a făcut aceste remarci în Miercurea Cenușii, ce marchează sfârșitul carnavalului și începutul postului romano-catolic, iar pentru politicieni este un prilej de schimbare a discursului, de regulă reținut, cu unul acid și dominat de insulte colorate, notează DPA.

La evenimentul din Vilshofen a fost prezent și premierul austriac Christian Kern, liderul social-democraților din Austria, care a profitat de ocazie pentru a-și manifesta sprijinul ferm pentru Schulz. "După o fază care nu prea a lăsat loc de optimism, Germania se apropie de un viraj politic. Austria și Germania vor avea un cancelar roșu", a declarat Kern, referindu-se la culoarea oficială a celor două formațiuni social-democrate.

Tot pentru după-amiaza de miercuri este așteptat și discursul cancelarei Angela Merkel, pe care aceasta îl va susține în landul ei natal Mecklenburg-Pomerania inferioară, iar Frauke Petry, lidera formațiunii de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), li se va adresa colegilor de partid în orașul bavarez Osterhofen.

Un sondaj Forsa făcut public miercuri a arătat că Partidul Social-Democrat din Germania și-a redus decalajul față de conservatorii cancelarului Merkel de la trei puncte procentuale la două puncte procentuale săptămâna trecută. Potrivit sondajului, cu șapte luni înainte de alegerile federale, prevăzute pentru 24 septembrie, CDU/CSU — Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și ramura sa bavareză, Uniunea Creștin-Socială (CSU), — au pierdut un punct procentual, ajungând la 33% din intențiile de vot. SPD se menține însă la același nivel, cu 31%.

Anul trecut, evenimentele de Miercurea Cenușii au fost anulate în urma unei tragedii feroviare petrecute cu câteva zile mai devreme în apropierea orașului bavarez Bad Aibling, soldate cu 10 morți.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro