Germania: Ministrul muncii a părăsit cabinetul Angelei Merkel pentru a deveni lider al opoziției

Germania: Ministrul muncii a părăsit cabinetul Angelei Merkel pentru a deveni lider al opoziției

Ministrul muncii în cabinetul cancelarului german Angela Merkel, Andrea Nahles, a renunțat în mod oficial joi la funcție, la o zi după ce a fost numită președinte al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat (SPD) după ce acesta va intra în opoziție, relatează DPA.

Andrea Nahles, care a deținut funcția de ministru al muncii în coaliția la guvernare formată din creștin-democrații Angelei Merkel (CDU) și SPD, a fost eliberată oficial din funcție de președintele german Frank-Walter Steinmeier.

În noua sa poziție de lider al opoziției, Nahles — care a avut numeroase proiecte legislative în calitate de șef al Ministerului Muncii — va avea privilegiul de a primi primul răspuns de la cancelar în dezbaterile parlamentare.

Decizia are loc la patru zile după ce blocul conservator al Angelei Merkel — Uniunea Creștin-Democrată/Uniunea Creștin-Socială (CDU-CSU) — a obținut la alegerile legislative numai 33 de procente, cel mai slab rezultat începând din anul 1949, singura opțiune a cancelarului fiind aceea de a forma o coaliție, netestată până acum, cu Partidul Liber-Democrat (FDP, liberali) și cu Verzii (ecologiști).

SPD a respins ideea de a forma o altă mare coaliție cu CDU și a decis să intre în opoziție după ce a obținut la alegeri cel mai prost scor din perioada postbelică (20,5%). Decizia SPD a împiedicat formațiunea de extremă-dreapta 'Alternativa pentru Germania' (AfD), care a intrat pentru prima dată în parlament, să devină principalul partid de opoziție.

"Țara noastră va avea nevoie de un guvern funcțional și de o opoziție puternică și responsabilă", a declarat președintele Frank-Walter Steinmeier după ce a eliberat-o din funcția de ministru al muncii pe Andrea Nahles.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...