Germania: PEGIDA va crea un partid politic

Germania: PEGIDA va crea un partid politic

Mișcarea islamofobă și antiimigrație din Germania, PEGIDA (Patrioții europeni împotriva islamizării Europei), vârf de lance al protestelor împotriva refugiaților, a anunțat luni că intenționează să creeze un partid politic, însă fără să facă concurență dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), informează AFP.

Viitorul partid ar urma să se numească "Partidul popular pentru libertate și democrație directă" (FDDV), a anunțat șeful mișcării, Lutz Bachmann, în timpul reuniunii tradiționale organizată de mișcarea sa în centrul orașului Dresda (est). El și-a justificat demersul afirmând că asociația aflată la originea PEGIDA a fost amenințată cu interzicerea de către puterile publice, tot mai îngrijorate de derivele extremiste.

Bachmann a dat asigurări că noul partid nu va face concurență AfD, partid al dreptei populiste, cu accente de extremă dreapta, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimele luni, comentează AFP.

"Vom susține AfD la viitoarele alegeri legislative (prevăzute pentru toamna lui 2017) și nu vom prezenta candidați decât în număr limitat în circumscripții", a adăugat Bachmann. El a declarat că relațiile cu AfD sunt bune în majoritatea regiunilor țării, unde partidul dreptei populiste a înțeles că "doar împreună" cu PEGIDA succesul va fi garantat.

PEGIDA s-a lansat în toamna lui 2014, prin manifestații săptămânale împotriva imigranților în fieful său din Dresda. Mișcare vădit de extremă dreapta, PEGIDA face obiectul mai multor anchete judiciare pentru incitare la ură. Totuși, mișcarea nu a reușit să-și îndeplinească obiectivul de a se extinde în întreaga Germanie, rămânând populară în estul țării. Pe de altă parte, reprezentanții AfD sunt împărțiți în două tabere: cea care își asumă apropierea de PEGIDA și cea care dorește să se disocieze de această mișcare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...