Germania: PEGIDA va crea un partid politic

Mișcarea islamofobă și antiimigrație din Germania, PEGIDA (Patrioții europeni împotriva islamizării Europei), vârf de lance al protestelor împotriva refugiaților, a anunțat luni că intenționează să creeze un partid politic, însă fără să facă concurență dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), informează AFP.

Viitorul partid ar urma să se numească "Partidul popular pentru libertate și democrație directă" (FDDV), a anunțat șeful mișcării, Lutz Bachmann, în timpul reuniunii tradiționale organizată de mișcarea sa în centrul orașului Dresda (est). El și-a justificat demersul afirmând că asociația aflată la originea PEGIDA a fost amenințată cu interzicerea de către puterile publice, tot mai îngrijorate de derivele extremiste.

Bachmann a dat asigurări că noul partid nu va face concurență AfD, partid al dreptei populiste, cu accente de extremă dreapta, care a cunoscut o ascensiune spectaculoasă în ultimele luni, comentează AFP.

"Vom susține AfD la viitoarele alegeri legislative (prevăzute pentru toamna lui 2017) și nu vom prezenta candidați decât în număr limitat în circumscripții", a adăugat Bachmann. El a declarat că relațiile cu AfD sunt bune în majoritatea regiunilor țării, unde partidul dreptei populiste a înțeles că "doar împreună" cu PEGIDA succesul va fi garantat.

PEGIDA s-a lansat în toamna lui 2014, prin manifestații săptămânale împotriva imigranților în fieful său din Dresda. Mișcare vădit de extremă dreapta, PEGIDA face obiectul mai multor anchete judiciare pentru incitare la ură. Totuși, mișcarea nu a reușit să-și îndeplinească obiectivul de a se extinde în întreaga Germanie, rămânând populară în estul țării. Pe de altă parte, reprezentanții AfD sunt împărțiți în două tabere: cea care își asumă apropierea de PEGIDA și cea care dorește să se disocieze de această mișcare.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Ponta a dat în diaree! Tudose l-a dat cu capul de pereți! „Victore, dac-o mai arzi mult la două capete cu PSD-…

2 ULTIMA ORĂ / Lista de miniștri a Guvernului Orban. Nume nou la Justiție

3 CTP, la Digi 24 / Dacă Barna şi USR nu votează guvernul Orban înseamnă că fac o alianţă toxică, ad-hoc, cu PSD

4 EXCLUSIV / Dăncilă și Ponta s-au înțeles ca Guvernul Orban să nu treacă! Guvernul PSD rămâne în funcție până dup…

5 Cea mai perversă și malefică dihanie din statul român! Citiți asta!

recomandări

Te ia DNA: Toma Vărgatu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Există un site care face review-uri la cei mai buni burgeri și arată delicios