Germania: Politicieni berlinezi încearcă să oprească un marș neonazist în memoria lui Rudolf Hess

Germania: Politicieni berlinezi încearcă să oprească un marș neonazist în memoria lui Rudolf Hess

Politicieni germani se mobilizează într-un ultim efort de a opri desfășurarea unui marș neonazist convocat pentru marcarea a 30 de ani de la moartea, prin sinucidere, într-o închisoare din Berlin, a lui Rudolf Hess, fostul adjunct al dictatorului nazist Adolf Hitler, transmite DPA.

Grupări de stânga au anunțat deja că intenționează ''să folosească toate mijloacele'' pentru a bloca marșul în memoria lui Hess, existând temeri că vor izbucni ciocniri între cele două tabere.

Rudolf Hess, fostul adjunct al lui Adolf Hitler în partidul nazist, a rămas încarcerat din 1941, după ce a zburat singur cu un avion în Scoția, într-o tentativă de a încheia pacea cu Marea Britanie în contextul celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost luat prizonier și ulterior condamnat la închisoare pe viață și transferat la închisoarea Spandau din Berlinul de Vest, unde a rămas până la sinuciderea sa în 1987, când avea 93 de ani.

La marș, programat să aibă loc sâmbătă, de la ora locală 10.00, sunt așteptați să participe în jur de 500 de neonaziști.

''În urma anunțului extremiștilor de stânga, marșul nazist ar trebui oprit recurgându-se la toate mijloacele disponibile, având în vedere pericolul crescut al situației'', a declarat Kai Wegner, membru al parlamentului local din Berlin și reprezentant al districtului Spandau, unde urmează să se desfășoare marșul extremiștilor de dreapta.

În urma mai multor apeluri de interzicere a marșului neonazist, o purtătoare de cuvânt a autorității locale a declarat că nu sunt îndeplinite condițiile pentru o astfel de măsură, ea invocând importanța fundamentală a libertății de întrunire.

Membri ai unora din principalele formațiuni germane — Partidul Social-Democrat, Verzi și Die Linke (stânga radicală) — intenționează de asemenea să se alăture protestului, anunțat drept pașnic, împotriva neonaziștilor.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO Priviți, soldații ucraineni folosesc obuzierele italiene FH70, dar trag cu muniție produsă în Finlanda!

3 ULTIMA ORĂ E disperare mare! / Rusia scoate din depozitele armatei și prima generaţie a lui T-80!

4 VIDEO „Nu putem cuceri orașe mari” / Din nou un analist militar spune adevărul la televiziunile rusești

5 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…