Germania: Proiectul de buget pentru 2018 prevede o rezervă financiară de 14,8 miliarde de euro

Germania: Proiectul de buget pentru 2018 prevede o rezervă financiară de 14,8 miliarde de euro

Cu trei luni înainte de alegerile din Germania, Guvernul a prezentat miercuri proiectul de buget pentru 2018 și un plan financiar până în 2021, cu o generoasă rezervă financiară (buffer) de 14,8 miliarde de euro (16,8 miliarde de dolari), transmit Reuters și DPA.

Planul, prezentat de ministrul de Finanțe Wolfgang Schaeuble, va permite viitorului Guvern să facă reduceri de taxe sau să adopte alte măsuri de relaxare fiscală.

Rezerva financiară de 14,8 miliarde de euro va fi disponibilă pentru perioada 2019-2021, deși bugetul pe 2017 are un deficit de un miliard de euro care va trebui acoperit, în condițiile în care Guvernul de la Berlin s-a angajat să nu facă noi împrumuturi.

Proiectul de buget pentru 2018 și planul financiar până în 2021 includ provizioane pentru posibilul impact al majorării ratelor dobânzilor de către Banca Centrală Europeană (BCE), a afirmat Wolfgang Schaeuble. Acesta a respins criticile conform cărora reducerile la impozitul pe venit de 15 miliarde de euro pe an în perioada 2019-2021 sunt prea scăzute pentru a majora semnificativ consumul.

"O politică fiscală modestă și solidă nu permite prea mult spațiu de manevră (pentru reduceri de taxe). Planurile noastre fiscale pe termen mediu țin cont de posibilitatea majorării ratelor dobânzilor și am pus deoparte provizioane", a explicat Schaeuble.

Progresele înregistrate de economia germană continuă în trimestrul doi din 2017, sprijinite de majorarea semnificativă a cheltuielilor private și de stat și de expansiunea producției industriale, se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei de la Berlin.

"Într-un mediu global care s-a redresat ușor, exporturile Germaniei rămân pe un trend ascendent", în timp ce se continuă diminuarea excedentului de cont curent, tendință care a început la mijlocul anului trecut, apreciază Ministerul Economiei.

Creșterea economică în Germania a continuat să se consolideze la începutul anului, în condițiile în care vremea favorabilă a stimulat construcțiile, iar exporturile au profitat de revenirea cererii mondiale.

Conform unei estimări preliminare publicată recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis), în perioada ianuarie-martie 2017, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut și o creștere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2016.

Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cea mai mare economie europeană a înregistrat o creștere de 1,7% în perioada ianuarie-martie 2017.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Ultimele cifre din sondaje: PNL câștigă detașat. AUR intră în Parlament / PSD nu trece de 25%, USR PLUS nu trece…

2 Serverele ASESOFT, confiscate de FBI?

3 Eurodeputata PSD, imbecila de Grapini, amenință cu judecata Times New Roman pentru gluma asta!

4 Fraților, nevasta ăstuia s-a supărat că i-a luat doar un apartament de 200.000 de euro pe Faleză, la Constanța…

5 VIDEO Se deschide circulația pe Autostrada A10 Sebeș - Turda, Lot 1, cu restricții și lucrări rămase de execut…