Germania: Rata șomajului a scăzut la 5,6% în septembrie, cel mai redus nivel după 1990

Germania: Rata șomajului a scăzut la 5,6% în septembrie, cel mai redus nivel după 1990

Numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă în Germania a scăzut în septembrie mai mult decât estimau economiștii, în timp ce rata șomajului a coborât la un nivel minim record, semn că firmele din cea mai mare economie europeană fac față încetinirii de pe piețele emergente, transmit Reuters și DPA.

Oficiul Federal pentru Muncă a anunțat vineri că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a coborât luna aceasta cu 23.000, până la cifra ajustată de 2,506 milioane.

Rata șomajului, care măsoară proporția persoanelor fără loc de muncă în raport cu populația aptă de muncă, a scăzut în perioada analizată la 5,6%, de la 5,7% în august, fiind cel mai redus nivel de după reunificarea Germaniei, în 1990. Analiștii se așteptau ca rata șomajului să se mențină la 5,7% iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să scadă cu 15.000.

"Ciclul economic în Germania se mută spre un nivel de vârf, ceea ce sprijină suplimentar piața forței de muncă. Redresarea Europei a majorat exporturile și investițiile corporațiilor, astfel încât cererea pentru angajați va crește iar salariilor ar putea urca, inclusiv anul viitor. Dar există riscuri la adresa economiei, în special de pe urma aprecierii euro", a afirmat Joerg Zeuner, economist șef la banca KfW.

"Piața forței de muncă continuă să aibă o evoluție bună în această toamnă. Cererea pentru angajați rămâne foarte ridicată", a afirmat șeful Oficiului Federal pentru Muncă, Detlef Scheele.

Oficiul federal de statistică (Destatis) a confirmat recent că în trimestrul al doilea al acestui an Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere de 0,6% comparativ cu precedentele trei luni, o ușoară încetinire față de avansul de 0,7% înregistrat în primele trei luni ale anului. Însă în ritm anual, PIB-ul Germaniei a înregistrat o creștere de 2,1% în trimestrul al doilea, cel mai puternic avans din ultimii trei ani.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…