Germania: Reprezentanţii AfD nu sunt bine-veniţi la ceremoniile comemorative din fostul lagăr de la Buchenwald

Germania: Reprezentanţii AfD nu sunt bine-veniţi la ceremoniile comemorative din fostul lagăr de la Buchenwald

Membrii partidului radical de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) nu sunt bine-veniţi să participe la evenimentele ce vor fi organizate duminică în fostul lagăr nazist Buchenwald, cu ocazia Zilei de comemorare a Holocaustului, a comunicat fundaţia care se ocupă de păstrarea memoriei victimelor acestui lagăr, transmit DPA şi Reuters.

'Reprezentanţi ai AfD nu ar trebui să participe la o comemorare în aceste locuri atât timp cât nu se distanţează în mod credibil de poziţiile antidemocratice care sunt contrare drepturilor omului şi revizuiesc istoria', a subliniat fundaţia, într-un comunicat.

Supravieţuitori ai Holocaustului au depus vineri o coroană de flori la memorialul de la Buchenwald, în apropiere de Weimar, împreună de membri ai guvernului landului Turingia, din estul Germaniei.

În replică la comunicat, preşedintele AfD, Joerg Meuthen, a declarat că partidul său sprijină viaţa comunităţii evreieşti în Germania. Din acest motiv, este 'profund şocant' că ceva atât de important precum comemorarea barbariei Holocaustului, aşa cum a avut el loc la Buchenwald, este folosit în scopuri politice, a afirmat el.

'Am arătat de-a lungul anilor că o comemorare corespunzătoare a victimelor nazismului care nu este exploatată în scopuri politice este importantă pentru noi', a reacţionat şi grupul parlamentar al AfD din parlamentul din Turingia, într-un comunicat.

Stefan Moeller, membru marcant al AfD, l-a acuzat pe directorul fundaţiei, Volkhard Knigge, de un 'reflex spre înţelegerea greşită deliberată a poziţiilor grupului parlamentar al AfD'.

Aproximativ 56.000 de oameni au murit în lagărul de exterminare de la Buchenwald până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, 8.000 dintre ei fiind soldaţi ai Armatei Roşii luaţi prizonieri şi executaţi prin împuşcare.

La 27 ianuarie, lui Hoecke i s-a interzis să intre la ceremonia de comemorare ce avea loc în fostul lagăr de concentrare Buchenwald, după ce liderul AfD ignorase cererea organizatorilor de a se abţine să fie prezent la eveniment.

La începutul lui 2017, fundaţia memorială i-a interzis participarea la ceremonia de comemorare liderului AfD din Turingia, Bjoern Hoecke, în urma unor declaraţii controversate legate de memorialul Holocaustului de la Berlin. Într-un discurs din 17 ianuarie 2017, Hoecke s-a referit la memorialul Holocaustului amplasat în centrul Berlinului ca la un 'monument al ruşinii' şi a cerut Germaniei să înceteze să se mai învinovăţească pentru trecutul nazist.

Ascensiunea AfD, care are de acum reprezentanţi în toate cele 16 adunări legislative regionale şi în Bundestagul de la Berlin, i-a alarmat pe liderii comunităţii evreieşti, care acuză partidul că a contribuit la o resurgenţă a antisemitismului.

Serviciul de informaţii interne german a anunţat în această lună că va investiga dacă politicile AfD încalcă prevederile constituţionale împotriva extremismului. Conducerea formaţiunii a condamnat desfăşurarea anchetei şi a declarat că se va adresa justiţiei.

În această săptămână, deputaţii AfD în Bundestag au părăsit sala de şedinţe în timpul discursului unei lidere a comunităţii evreieşti şi supravieţuitoare a Holocaustului, după ce aceasta a acuzat partidul că minimalizează crimele nazismului.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”