Germania: SPD trece înaintea Verzilor după nominalizarea lui Scholz pentru funcţia de cancelar (sondaj)

Germania: SPD trece înaintea Verzilor după nominalizarea lui Scholz pentru funcţia de cancelar (sondaj)

Decizia social-democraţilor germani de a-l nominaliza pe Olaf Scholz, actual ministru de finanţe în guvernul de coaliţie, pentru funcţia de cancelar le-a adus un câştig de popularitate, ajutându-i să treacă înaintea Verzilor în preferinţele electoratului, indică un sondaj dat publicităţii miercuri, transmite Reuters.

Social-democraţii l-au propus pe Olaf Scholz, politicianul lor cel mai popular, drept candidatul SPD la funcţia de cancelar în alegerile federale din 2021, care vor marca finalul celui de-al patrulea şi ultim mandat al creştin-democratei Angela Merkel.

Decizia marchează o revenire pentru Scholz, care a fost învins anul trecut în competiţia pentru şefia SPD de un tandem de outsideri din aripa de stânga a partidului, Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans.

După anunţul de luni, SPD a crescut la 18% în intenţiile de vot, cel mai ridicat nivel începând din februarie 2019, în vreme ce Verzii au coborât la 15%, conform unui sondaj INSA. Aceste scoruri ar permite SPD să revendice postul de cancelar într-o eventuală coaliţie de centru-stânga.

Totuşi, sondajul INSA arată că popularitatea conservatorilor din CDU/CSU rămâne relativ stabilă, la 36%, ceea ce înseamnă că pe social-democraţi îi aşteaptă în campanie o bătălie foarte dificilă pentru primul loc şi asigurarea unei majorităţi stabile.

Olaf Scholz a declarat că, dacă va deveni cancelar, una din priorităţile sale va fi întărirea relaţiilor în interiorul Uniunii Europene, el fiind de părere că acordul prin care liderii UE au convenit ajutorarea financiară a statelor afectate de pandemie nu ar trebui privit ca un eveniment singular.

Social-democraţii speră că Scholz îi va putea recâştiga pe alegătorii de centru, care au votat cu conservatorii datorită agendei relativ moderate a cancelarului Merkel.

Conservatorii nu şi-au desemnat deocamdată candidatul la şefia guvernului federal. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...