Germania: Un deputat de extrema dreaptă, acuzat că ar fi agent al Rusiei (anchetă a mai multor media europene)

Markus Frohnmaier, deputat al partidului german de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AFD), ar putea să fie 'în totalitate controlat' de Rusia şi ar acţiona în favoarea intereselor ruseşti, declară vineri BBC, după o anchetă efectuată împreună cu două mass-media germane - publicaţia Der Spiegel şi postul public de televiziune ZDF -, precum şi cu ziarul italian La Republicca.

În ancheta lor cu privire la Markus Frohnmaier (28 de ani), deputat de Bade-Wurtemberg din septembrie 2017 în Bundestag (camera inferioară), aceste media europene se sprijină pe documente ruseşti, relatează publicaţia franceză Le Parisien.

Unul dintre aceste documente a fost furnizat de organizaţia rusă 'Dossier Center', fondată de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, pentru a demonstra interferenţele ruse în străinătate. El detaliază presupusele încercări ale Moscovei de a influenţa factorii de decizie din întreaga Uniune Europeană pe subiecte cum ar fi Crimeea sau Ucraina.

Acest document este completat de un e-mail ataşat, intitulat 'Alegeri în Bundestag', în care este menţionat numele Markus Frohnmaier, ale cărui 'şanse să fie ales în Bundestag sunt mari' şi a cărui campanie trebuie să fie 'sprijinită'. 'În consecinţă, vom avea propriul parlamentar în Bundestag', se spune în e-mail.

Un fost ofiţer rus de contrainformaţii, Petr Premiak, fost deputat în Consiliul Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus) a recunoscut că este autorul acestui e-mail şi nu al întregului document. Destinatarul acestuia era Serghei Sokolov, un înalt funcţionar al administraţiei lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, potrivit BBC, nimic nu indică faptul că Rusia ar fi oferit 'sprijin material' campaniei lui Markus Frohnmaier. Un alt document, datând din aprilie 2017 şi intitulat 'Campania electorală Frohnmaier/plan de acţiune (draft)', evocă 'în plus faţă de sprijinul material' şi 'un sprijin mediatic'.

Deputatul german a declarat pentru BBC că nu are cunoştinţă de aceste documente. 'Clientul nostru subliniază că nu a fost niciodată sub controlul unei terţe părţi. Clientul nostru nu a solicitat sau a primit asistenţă financiară directă (...) sau prin terţi', au reacţionat avocaţii acestuia într-o declaraţie.

Totuşi, Frohnmaier se pronunţă cu regularitate împotriva sancţiunilor UE faţă de Moscova şi s-a deplasat în Crimeea, teritoriu ucrainean anexat de Rusia în 2014, precum şi în partea de est a Ucrainei, controlată de separatişti proruşi.

La fel ca Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional) în Franţa, numeroase formaţiuni de extremă dreapta europene au legături politice şi financiare dovedite cu Moscova şi pledează pentru o apropiere de liderul rus Vladimir Putin, notează Le Parisien. AGERPRES/ (AS-autor: Lilia Traci; editor: Sorin Popescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Presiuni enorme asupra lui Ciolacu pentru dărâmarea Guvernului Orban! Miza? Ponta-premier!

2 Document / Ăștia ar trebui condamnați pe viață! / Peste 426 de milioane de euro, valoarea prejudiciilor din dosare…

3 VIDEO Utilajele cumpărate de ROMARM din China pentru fabricarea măștilor s-au stricat! Statul român n-a vândut…

4 O mare porcărie! Procurorul general Gabriela Scutea a dat vot nul la votul pentru desființarea Secției Specia…

5 VIDEO Prostituatele românce din Italia au ieșit la muncă cu termoscanere, mască și dezinfectant

recomandări

Te ia DNA: Marian Pirnea

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tort cu dulceață de căpșuni, lemongrass și cremă fină de branză