Germania: Zeci de mii de kurzi au demonstrat la Koln împotriva președintelui turc Erdogan

Zeci de mii de kurzi din Germania au demonstrat sâmbătă la Koln împotriva președintelui turc Recep Tayyip Erdogan după ofensiva lansată împotriva milițiilor kurde în Siria și au solicitat eliberarea liderului Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan, relatează AFP și DPA.

Potrivit DPA, la manifestație au participat 30.000 de persoane, o cifră conformă cu previziunile organizatorilor. Contactată de AFP, poliția din Koln nu a confirmat totuși acest număr.

Protestul, care a început în jurul orei 09.30 GMT, s-a derulat fără incidente, a indicat un purtător de cuvânt al poliției, în condițiile în care peste o mie de polițiști au fost mobilizați pentru a evita eventuale ciocniri cu naționaliștii turci.

Agitând portrete ale liderului kurd Abdullah Ocalan, manifestanții au cerut eliberarea sa. Liderul istoric al PKK este încarcerat în Turcia din 1999.

Kurzii veniți la protest au criticat epurările lui Recep Erdogan de după tentativa de lovitură de stat din iulie a unei facțiuni a armatei turce și au condamnat atacurile lansate săptămâna trecută de Turcia împotriva milițiilor kurde. Ankara, care vizează prin această operațiune și gruparea Stat Islamic, vrea să-i împiedice pe kurzi să formeze o zonă autonomă continuă de la un capăt la altul a frontierei nordice a Siriei.

Apelul la proteste a fost lansat de Nav-Dem, o asociație considerată de serviciile de informații germane ca apropiată de PKK. Clasificat ca organizație teroristă de SUA și UE, PKK este interzis în Germania din 1993.

La sfârșitul lui iulie, Koln a fost teatrul unei alte manifestații de anvergură, de data aceasta pentru susținerea președintelui islamo-conservator Erdogan, la care au participat circa 40.000 de persoane.

Germania are o importantă comunitate turcă, iar comunitatea kurdă — cea mai mare din Europa, este de circa un milion de persoane.

Vineri, la Grevenbroish, la nord de Koln, poliția a dispersat o manifestație a studenților kurzi care blocase o arteră. Au avut loc violențe și s-a aruncat cu sticle, trei polițiști și trei manifestanți fiind răniți. În total, 77 de persoane au fost plasate în detenție, potrivit poliției.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp

Galerie foto și documenteCitește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Acestea sunt imagini de la priveghiul lui Emi Pian! Funeraliile vor dura 4 zile!

2 VIDEO Învățăturile veteranului interlop Pian senior către fiul său, Emi Pian: „Profesionarea” pumnului, ciomag…

3 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

4 Acest consilier general de la USR are de încasat 7 milioane de euro din litigiul Primăriei București cu Costan…

5 De ce se războiesc clanurile Duduianu și Rinu și regulile lor nescrise / O incursiune în lumea interlopă a Capit…