Germania:SPD încearcă să-l excludă pe Thilo Sarrazin, cunoscut pentru poziţiile anti-islam din cărţile sale

Germania:SPD încearcă să-l excludă pe Thilo Sarrazin, cunoscut pentru poziţiile anti-islam din cărţile sale

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania a lansat o nouă tentativă de a-l înlătura din rândurile sale pe Thilo Sarrazin, cunoscut pentru luările de poziţie împotriva islamului din cărţile sale, relatează luni dpa.

Ideile exprimate de Sarrazin nu pot fi reconciliate cu principiile partidului, a declarat la Berlin secretarul general al SPD Lars Klingbeil.

Thilo Sarrazin, fost responsabil al băncii centrale, şi-a câştigat notorietatea pentru cărţile în care atacă islamul şi influenţa sa asupra societăţii germane. Potrivit lui Klingbeil, el a generat "daune grave" SPD.

SPD face parte din coaliţia guvernamentală din Germania, alături de Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin Socială (CSU).

Sarrazin, în vârstă de 73 de ani, a afirmat că noua încercare a social-democraţilor de a-l expulza "face parte din lupta pentru putere din interiorul SPD legată de viitoarele politici ale partidului" şi că aşteaptă să vadă mesajul scris care i-a fost adresat de conducerea formaţiunii, rezervându-şi dreptul de a apela la un avocat în cazul unei acţiuni vizând excluderea ea.

"Ştiu că nu am încălcat niciun principiu fundamental al social-democraţiei în noua mea carte şi acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrările publicate anterior", a subliniat el.

Mai devreme anul acesta, conducerea executivă a SPD a făcut apel la Sarrazin - care este de 45 de ani membru al acestui partid - să demisioneze de bună voie din această formaţiune, după apariţia volumului său "Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht" (O preluare ostilă: felul în care islamul obturează progresul şi ameninţă societatea). SPD a înfiinţat un grup de lucru pentru a examina conţinutul cărţii.

"Comitetul de anchetă a prezentat un raport cuprinzător şi bine documentat", a precizat luni Lars Klinbgeil. Pe baza acestui raport, conducerea SPD a decis să lanseze o procedură disciplinară cu scopul de a-l exclude pe Sarrazin.

SPD a mai încercat de două ori în trecut să-l excludă pe Thilo Sarrazin, care în 2010 şi-a câştigat reputaţia pe plan internaţional cu bestseller-ul "Deutschland schafft sich ab" (Germania cedează). Controversatul scriitor a mai ocupat poziţii de conducere în Senatul din Berlin şi în cadrul companiei naţionale de căi ferate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...