Gheţarii din Austria se topesc într-un ritm alarmant. Extinderea domeniilor schiabile, interzisă

Gheţarii din Austria se topesc într-un ritm alarmant. Extinderea domeniilor schiabile, interzisă

Jumătate dintre gheţarii de pe Terra sunt condamnaţi să dispară până la sfârşitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice.

Ghețari din Austria

Gheţarii nu s-au retras niciodată atât de repede ca în 2022 în întreaga istorie a măsurătorilor ce au început în urmă cu 132 de ani, a anunţat vineri Clubul alpin austriac, care a emis "o alertă roşie" în cel mai recent raport anual al său, informează AFP.

n medie, cei 89 de gheţari austrieci monitorizaţi s-au retras cu 28,7 metri" anul trecut, "de 2,6 ori mai mult" decât în 2021, a alertat această asociaţie, ale cărei rezultate sunt preluate în bazele de date internaţionale, scrie Agerpres.

"Retragerea continuă într-un ritm accelerat " şi "valoarea actuală constituie un record net", iar gheţarul Schlatenkees din Tirol, "aflat în descompunere", s-a retras cu 89,5 metri în 2022, comparativ cu 54,5 metri în anul precedent.

"Aceste date evidenţiază în mod clar consecinţele schimbărilor climatice masiv amplificate de oameni", care vor duce la dispariţia gheţarilor din Austria "în 2075 cel mai târziu", a deplâns Gerhard Lieb, un reprezentant al serviciului de măsurători.

În consecinţă, Clubul alpin austriac s-a pronunţat "cu vehemenţă" împotriva continuării extinderii domeniilor schiabile pe trei gheţari din regiunea turistică Tirol şi "pentru extinderea zonelor" fără activităţi umane.

Acelaşi recul a fost observat în întregul sistemul muntos alpin, unde se află 4.000 dintre cei 215.000 de gheţari de pe Terra. Fenomenul contribuie la creşterea nivelului mării, la instabilitatea terenurilor stâncoase şi la agravarea secetei.

Jumătate dintre gheţarii de pe Terra sunt condamnaţi să dispară până la sfârşitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice, potrivit unor studii publicate în ianuarie în prestigioasa revistă Science.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Mama fetei de 12 ani găsită moartă într-o canapea din București a fost prinsă în Spania / Decesul fetei s-ar fi produs în luna aprilie, prin …

2 Igor Girkin enumeră cele 3 motive pentru care distrugerea barajului Nova Kahovka va fi fatală pentru Rusia

3 Mihai Tudose, în centrul unui scandal de hărțuire sexuală

4 VIDEO Primele imagini arată un dezastru! Apele din barajul Nova Kakhovka au ajuns deja în orașul Herson

5 VIDEO Imagini cu proporțiile dezastrului după distrugerea barajului Nova Kakhovka