Gimnastică artistică: Ioan Suciu - Am insistat în mod special pe execuție, care va fi decisivă pentru calificarea la Rio

Gimnastică artistică: Ioan Suciu - Am insistat în mod special pe execuție, care va fi decisivă pentru calificarea la Rio

Ioan Suciu, antrenorul principal al lotului olimpic masculin de gimnastică artistică, a declarat pentru AGERPRES, cu circa o lună înaintea concursului de recalificare la JO 2016, că nu are probleme medicale la echipa și că în pregătire s-a insistat în special pe execuție, pe acuratețea exercițiilor, care va fi decisivă pentru calificarea la Rio de Janeiro.

Dacă la Mondialele de la Glasgow, Vlad Cotuna și Daniel Rădeanu au ratat competiția din cauza accidentărilor, cei doi ar putea avea acum un aport decisiv în obținerea calificării.

''Daniel Rădeanu și Vlad Cotuna, accidentați cu o săptămână înaintea Mondialelor de la Glasgow de anul trecut, sunt recuperați undeva la 99%, ei evoluează în parametri normali, sperăm să continue la nivelul așteptărilor și să fie componenți de bază ai lotului pentru Rio. Până în momentul de față, în mare măsură lucrurile au mers conform planului. Mai avem mici probleme de sănătate, nu dramatice, contracturi și alte probleme inerente în sportul de performanță, de care încercăm să scăpăm cât mai repede. Am avut un număr de trei antrenamente controlate în regim de competiție, iar la fiecare din aceste verificări a lipsit cineva, Marius Berbecar la prima, Marian Drăgulescu la a doua și Andrei Muntean la ultima. Nu putem avea o radiografie exactă la momentul acesta, așteptăm bilateralul cu Spania de săptămâna viitoare să putem trage linie și a finaliza echipa cu care vom participa la recalificările de la Rio de luna viitoare. Lotul definitiv se va stabili în ultima săptămâna a lunii martie, după alte două competiții de casă test. La finalul anului trecut am încercat să mai adăugăm pe partea de dificultate, unde a fost cazul și unde a fost viabil, iar din ianuarie ne-am axat în mod special pe execuție, acuratețea exercițiilor, care va prima și va fi decisivă pentru calificarea noastră la Rio'', a declarat Ioan Suciu pentru AGERPRES.

România s-a clasat pe locul 14 la CM 2015 și la turneul de recalificare trebuie să intre în primele 4 echipe pentru a obține biletul pentru Rio. Lupta se anunță deschisă, chiar dacă Ucraina, locul IV la JO 2012, este marea favorită a competiției.

''Lupta va fi deschisă cu toate cele șapte adversare, dacă avem în vedere expansiunea unor echipe necunoscute din punctul meu de vedere. Dacă vorbim de o Canada, intrată în primele 16, care nu a fost prezentă în ultimele două ediții la JO, o pot considera o adversară directă, care trebuie luată în calcul. Dar cu siguranță ne vom lupta de la egal la egal cu Franța, Germania, Spania și Olanda. Să vedem și Belarus cu ce echipa va veni. Ucraina din punctul meu de vedere cred că are deja biletul în buzunar, mai mult sau mai puțin. Au prezentat o echipă puternică la Glasgow, dar au greșit foarte mult și ăsta a fost motivul pentru care nu s-au calificat direct. În urmă cu patru ani la Londra, ei au venit pe locul patru la echipe. Dar noi vom merge cu multă încredere și în primul rând este foarte important să-i avem pe toți apți din punct de vedere al sănătății. Din punctul meu de vedere cu Cotuna și Rădeanu, gimnaști compleți de 6 aparate, vor aduce un aport considerabil în totalul echipei la final. Cu ei în schemă cred ne vom putea bate pentru primele 2-3 locuri'', a adăugat Suciu.

Marian Drăgulescu, care este deja calificat la JO 2016, datorită argintului mondial de la sărituri, se anunță în continuare un pilon de bază al echipei în tentativa de calificare la JO.

Pentru concursul bilateral cu Spania, programat 16 martie de la ora 17,00 la Sala Polivalentă, lotul României va fi alcătuit din Marian Drăgulescu, Marius Berbecar, Andrei Muntean, Cristian Bățagă, Andrei Ursache, Laurențiu Nistor și Andrei Groza.

Spania, una din adversarele de la turneul de precalificare, va concura cu Miguel Zapata, Ruben Lopez, Nestor Abad, Alberto Tallon, Adria Vera, Andres Martin și Joel Plata.
Dacă România nu va obține calificarea cu echipa la JO, va putea înscrie încă un sportiv în probele individuale de la Rio de Janeiro, nominalizarea gimnastului urmând să fie decisă de federație. În cel mai nefavorabil scenariu, România va avea doi sportivi în probele individuale la Rio.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”