Gimnastică artistică: Problemele de sănătate mentală au afectat-o pe Simone Biles înaintea JO 2020

Gimnastică artistică: Problemele de sănătate mentală au afectat-o pe Simone Biles înaintea JO 2020

Starul gimnasticii artistice Simone Biles a recunoscut, luni, că a suferit de probleme de sănătate mentală cărora a trebuit să le facă faţă la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo şi care s-au declanşat înainte de sosirea sa în Japonia, determinând-o să renunţe la mai multe probe din cadrul concursului olimpic, informează AFP.

"Nu aş spune că au debutat la Tokyo. Am impresia că era probabil ceva mai profund", a declarat Biles într-o conversaţie video cu mama sa, publicată de unul din sponsorii săi, Athleta, luni.

"Eu cred că a fost efectiv factorul de stres. El s-a acumulat de-a lungul timpului, iar corpul meu şi spiritul meu au spus pur şi simplu nu. Nici măcar eu nu ştiam că voi traversa această perioadă până să mi se întâmple", a adăugat ea.

Gimnasta americană, considerată de mulţi drept cea valoroasă din toate timpurile, trebuia să fie superstarul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Dar în momentul în care trebuia să înceapă drumul spre alte medalii, ea s-a retras brusc în plină competiţie, scoţând la iveală problemele de sănătate mentală care pot afecta sportivii de înalt nivel.

Biles a fost victima unor "twisties" la Tokyo, un fenomen potenţial periculos care îi face pe gimnaşti să-şi piardă orientarea când sunt în aer. După ce a renunţat la mai multe finale în care obţinuse calificarea, ea s-a angajat în final la bârnă unde a cucerit bronzul.

Deşi decepţionată că nu a putut să-şi exprime valoarea, Biles a asigurat că nu regretă că a pus pe primul loc sănătatea şi siguranţa sa. "Este greu să te antrenezi timp de cinci ani pentru acest moment şi apoi nimic să nu decurgă cum ţi-ai dorit. Dar eu ştiu că am ajutat multă lume şi mulţi sportivi să se exprime asupra sănătăţii lor mentale şi să spună nu. Pentru că am ştiut că nu pot, că mă voi accidenta", a adăugat ea.

Simone Biles, cvadruplă campioană olimpică la Rio, s-a retras în primă fază din finala concursului pe echipe, apoi a declarat forfait pentru concursul de la individual compus, iar ulterior pentru finalele de la sărituri, paralele şi sol.

Simone Biles era singura gimnastă din competiţie care obţinuse calificarea în toate finalele individuale la Tokyo.
AGERPRES (AS/autor: Vlad Constantinescu, editor: Mihai Ţenea, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Zvonuri proaspete de la PNL și PSD...

2 Informații certe

3 Cum îl definește Sebastian Lăzăroiu pe „interlopul PNL”

4 Jigodia e nevaccinată! / Avocatul nu i-a dat voie să intre în sala de judecată

5 Doctor în științe medicale: Fără antibiotice și cortizon în doze maxime, pacienții din ATI mor