Gimnastică: Un grup de 17 foste sportive dau în judecată federaţia din Marea Britanie pentru abuzurile antrenorilor

Gimnastică: Un grup de 17 foste sportive dau în judecată federaţia din Marea Britanie pentru abuzurile antrenorilor

Un grup de 17 foste gimnaste, dintre care trei participante la olimpiadă, vor lansa o acţiune în justiţie contra Federaţiei britanice de gimnastică (Brittish Gymnastics) pentru ''abuz fizic şi psihologic generalizat'' din partea antrenorilor, transmite AFP.

Într-o scrisoare trimisă instanţelor conducătoare ale federaţiei, gimnastele au precizat că aveau între şase şi 23 ani la momentul faptelor presupuse, care includ ''utilizarea inadecvată şi generalizată a forţei fizice'' de către antrenori şi aplicarea unor tehnici nejustificate de control al greutăţii lor. Tinerele abuzate solicită un răspuns din partea federaţiei, inclusiv scuze formale, o compensaţie şi cele mai bune linii directoare pentru antrenamente.

Jennifer Pinches, care s-a retras după JO 2012 de la Londra, consideră că Brittish Gymnastics a dat prea mult timp prioritate medaliilor înaintea sportivelor.

''Nu este decât un început al schimbărilor radicale pe care le cerem şi a dreptăţii pentru care ne batem'', a adăugat Pinches, 26 ani, directoarea grupului ''Gymnasts for Change''.

Claire Heafford, directoarea de campanie a ''Gymnasts for Change'' a adăugat că ''au trecut decenii de abuzuri instituţionalizate, încurajate şi acoperite de cei de la vârf. Speranţele şi visurile a numeroşi copii şi tinere care doreau să ajungă gimnaşti profesionişti au fost distruse şi dragostea lor pentru această disciplină s-a transformat în frică şi în suferinţă''.

Brittish Gymnastics a reacţionat printr-un comunicat în care spune că scrisoarea fostelor gimnaste i-a parvenit pe 25 februarie şi că ''nu ar fi potrivit şi nici just, pentru toate părţile implicate, să facem cel mai mic comentariu fără a avea posibilitatea de a studia în detaliu acuzaţiile''. De altfel, o anchetă independentă se află în curs de desfăşurare pentru a clarifica plângerile de abuz din partea sportivelor.

Anunţul intervine la o zi după sinuciderea în SUA a lui John Geddert, fost antrenor al echipei care a câştigat titlul olimpic în 2012, la câteva ore după ce a fost acuzat de agresiune sexuală şi de ''muncă forţată'' de circa 20 de sportive. Faptele s-ar fi petrecut la un club frecventat de Larry Nassar, fostul medic al echipei americane de gimnastică, găsit vinovat de abuzuri sexuale împotriva a sute de gimnaste şi care se află în închisoare.
AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”