Giurgiu: Ciobanii din județ spun că au început să aibă comenzi pentru carne de miel direct de la hipermarketuri

Giurgiu: Ciobanii din județ spun că au început să aibă comenzi pentru carne de miel direct de la hipermarketuri

Comercianții de carne de miel din județul Giurgiu spun că în acest an vor ieși mai puțin cu carnea de miel în piețe, la tarabă, pentru că cele mai multe comenzi le primesc acasă de la cumpărători din București sau direct de la hipermarketuri.

'Am ieșit cu carne de miel pe piață, dar cele mai multe vânzări le avem pe comenzi, un domn a zis că vrea mâine trei miei tăiați, pregătiți, că nu are timp să stea la coadă și nici să umble prin piețe că este din București, dar vrea carne de miel direct de la cioban. Un vecin al meu, tot oier, nici nu mai iese pe piață anul acesta că are comenzi direct la poartă de la hipermarketuri din București, dar aceia o cumpără cu 15 lei și o dau mai departe cu 27 de lei kilogramul, noi muncim aproape degeaba', a declarat Ionel T., cioban din Vedea.

Potrivit unui alt crescător de ovine, prețul la carnea de miel este mai mare anul acesta cu aproximativ 20-25%.

'Noi vindem carnea de miel anul acesta cu 25 de lei, un preț un pic mai mare față de cel de anul trecut când kilogramul de carne de miel a fost 21-22 de lei, prețul nu e mare pentru cel ce tânguie și muncește la oi, dar e mare pentru cumpărători pentru că au salarii mici și nu își permit să cumpere', a declarat ciobanul Tudorică, din Gogoșari.

Mulți ciobani din județ care au ieșit pe piață cu carne de miel spun că vor mai reduce numărul oilor pe care le cresc pentru că sunt din ce în ce mai puțini cei care pot să le îngrijească.

'Munca la oi e grea, noi am avut șase sute de oi, dar vom tăia din ele și vrem să rămânem doar cu 150 de capete pentru că nu mai are cine să le îngrijească, tata care stătea toată ziua cu oile a îmbătrânit, are 81 de ani și nu mai poate îngriji la oi, noi mai avem de muncit și pământul, copiii sunt în București, iar la oi și capre e greu, vara pe căldurile alea mari noi mergem și adunăm iarbă pentru iarnă, primăvara trebuie să curățăm tone de gunoi de grajd, iar când încep fătările nu te poți odihni, dormim îmbrăcați pentru că nu știi în ce moment fată și e nevoie de ajutorul tău ca oier, dacă îți iubești oile', a declarat Gheorghe S. din Găujani.

Oierii din județ se mai plâng și de faptul că lâna nu mai are căutare și de cele mai multe ori trebuie să îi dea foc.

'Acum îmbrăcăm pulovere din plastic și înghețăm de frig pe când atunci când erau haine de lână chiar dacă te prindea ploaia și te udai, nu răceai că lâna păstrează căldura. Păcat că nu mai avem cui să dăm lâna', a declarat și un oier din localitatea Slobozia.

Giurgiuvenii care au ieșit prin piețe și vor să cumpere carne de miel spun că vor mai aștepta și vor cumpăra carnea cu câteva zile înainte de Paști pentru că au speranța că prețul 'va mai scădea de la 25 la 21 de lei kilogramul', alții, mai prevăzători, au început deja să își facă aprovizionarea cu acest produs pe care se bazează masa tradițională de Paști.

AGERPRES / (AS — autor: Camelia Bigan, editor: Marius Frățilă)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...