Gloanțele inteligente, munițiile ghidate ce pot revoluționa câmpul de luptă

Gloanțele inteligente, munițiile ghidate ce pot revoluționa câmpul de luptă

Gloanțele inteligente ar putea fi munițiile care să ia locul în viitor bombelor inteligente care au revoluționat anterior capacitatea de luptă a armatei SUA, relatează Insider.

Glonțul inteligent EXACTO dezvoltat de DARPA FOTO Darpa

Agenția de cercetare a armelor avansate din cadrul armatei americane (DARPA) lucrează la proiecte legate de dezvoltarea gloanțelor inteligente, muniții ghidate de laser revoluționare, ce ar putea fi văzute în viitor pe câmpul de luptă.

Gloanțele inteligente sunt dezvoltate încă din 2014 și fac parte din categoria munițiilor ghidate de natură revoluționară, mai eficiente și cu o forță de precizie letală.

Soldații americani au la dispoziție rachete ghidate anti-tanc grele sau mobile, însă munițiile ghidate de mărimea unui glonț sunt mai dificil de obținut și sunt încă în stadiu de dezvoltare.

Beneficiile gloanțelor inteligente

Principalul beneficiul este gradul de acuratețe care crește probabilitatea ca fiecare proiectil să-și atingă ținta și care face din fiecare glonț o armă mortală.

Dincolo de potențialul lor ofensiv, gloanțele inteligente pot fi folosite contra unor amenințări viitoare – de la roiuri de drone la rachete. SUA au deja arme anti-rachete precum sistemul Phalanx CIWS cu tun de 20 mm.

Gloanțele inteligente au și avantajul că sunt mai sigure decât, de pildă, armele anti-tanc ușoare, și astfel ar putea fi folosite cu mai multă siguranță în zone de conflict cu densitate mare de populație civilă.

Proiectilele ghidate neexplozive au capacitatea potențială de a elimina o țintă fără riscuri substanțiale pentru civili. În plus, proiectilele trase din armele de calibru minim .50 pot străbate o distanță relativ mare și totuși să-și mențină forța letală.

Neajunsurile evidente țin în primul rând de costuri – deși nu au fost dezvăluite, e de așteptat să nu fie tocmai ieftine, fiind muniții destinate unor sarcini înalt specializate și nu de uz general.

În al doilea rând, cartușele au dimensiuni mici și cum nu pot fi potrivite cu ușurință la puștile medii de infanterie munițiile ghidate vor fi probabil limitate la platforme puternice de calibru mare precum puștile militare anti-material.

În prezent, gloanțele inteligente nu sunt desfășurate pe câmpul de luptă și se află încă în stadii timpurii de dezvoltare. Trei dintre ele sunt promițătoare – două sunt tradiționale pentru puști iar al treilea este conceput pentru mitralierele de pe nave.

Tehnologia EXACTO

EXACTO vine de la „Extreme Accuracy Tasked Ordnance” – înregistrări video au arătat că aceste cartușe dezvoltate de DARPA își ating ținta. Sunt proiectile de calibru .50 trase din modelul standard de pușcă Barrett M107 din dotarea armatei SUA. Detaliile despre tehnologie și capacități sunt păstrate sub tăcere, din motive evidente.

Gloanțele inteligente EXACTO vor funcționa drept componente ale unui sistem complex ce conține o lunetă de înaltă performanță cu ajutorul căreia se obțin informațiile necesare ghidării proiectilului. Clipurile făcute publice de DARPA au arătat că aceste gloanțe lovesc cu ușurință o țintă aflată în mișcare.

Printre utilizările sale se pot număra dezamorsarea explozibililor, a blindatelor ușoare și montate pe o armă automată pot lansa focuri devastatoare asupra pozițiilor inamice.

Glonțul ghidat produs de Sandia National Labs

De calibru .50, acesta este ghidat de laser, are un senzor optic și își poate modifica traiectoria în funcție de o țintă în mișcare. Un avantaj, conform producătorului, este că testele de zbor pot fie efectuate cu componente comerciale.

Un neajuns ar putea fi raza efectivă de acțiune, dar acest lucru s-ar putea schimba.

Ar putea fi interesantă în special dacă laserul și lunetistul pot fi separați. De pildă, un infanterist ce a ochit o țintă ar putea să o transfere către un lunetist care să o elimine via laser. Ar putea fi o opțiune cu costuri reduse în cazul în care laserul ar putea ghida proiectile multiple.

Sistemul MAD-FIRES

Prescurtarea de la „Multi-Azimuth Defense Fast Intercept Round Engagement System” este destinat tunurilor de 57 mm instalate pe puntea navelor. Aceste tunuri pot fi încărcate cu 1.000 de cartușe și pot trage 200 de focuri pe minut.

Acest sistem permite gloanțe inteligente ce sunt capabile să ochească, urmărească și să vizeze ținte multiple, chiar dacă sunt în mișcare. Sistemul MAD-FIRES poate doborî de pildă drone lansate asupra navelor.

Avantajul acestui tip de muniție este că având dimensiuni reduse este mai eficientă decât o rachetă și totuși este suficient de mare pentru a fi folosită cu tehnologie avansată.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...