Google lansează ENP, un nou instrument pentru site-urile de ştiri din România

Google lansează ENP, un nou instrument pentru site-urile de ştiri din România

Instrumentul Extended News Previews (ENP) este disponibil în Search Console pentru operatorii site-urilor web de ştiri. Google va plăti o sumă recurentă editorilor care semnează acordul pentru previzualizările extinse ale ştirilor.

Acordurile ENP urmează Directiva privind drepturile de autor, adoptată de Uniunea Europeană în 2019 şi transpusă în legislaţia română în aprilie 2022. Potrivit legii române privind drepturile de autor, editorii site-urilor de ştiri online pot permite motoarelor de căutare să utilizeze în mod liber doar un scurt extras din conţinut în rezultatele căutării.

Pentru utilizarea previzualizărilor extinse, instrumentul ENP al Google va oferi editorilor de ştiri din România acorduri comerciale. Până acum, Google a semnat acorduri conform Directivei europene privind drepturile de autor care includ peste 650 de publicaţii de ştiri din toată Europa, iar multe alte discuţii sunt în derulare.

Acordurile ENP pentru site-urile de ştiri din România sunt disponibile în Search Console , unde editorii eligibili pot găsi informaţii despre ofertă, cum să se înscrie şi cum să ofere feedback. Toate ofertele făcute prin instrumentul ENP se bazează pe o serie de criterii consecvente, care respectă legea şi îndrumările existente privind drepturile de autor din Directivă.

Aceste criterii includ numărul de afişări ale unui site de ştiri şi cât de mult venit publicitar este generat pe paginile care afişează şi previzualizează ştiri. Ca întotdeauna, editorii continuă să aibă control deplin asupra deciziei de a permite conţinutului lor să apară sau nu în căutarea Google şi asupra modului în care acel conţinut poate fi previzualizat. Editorii îşi pot schimba preferinţele şi se pot înscrie în programul ENP în orice moment.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Foarte interesante amănunte...