Gorghiu anunță că fugarul Ionel Arsene ar putea fi extrădat curând: A încercat anumite tertipuri

Gorghiu anunță că fugarul Ionel Arsene ar putea fi extrădat curând: A încercat anumite tertipuri

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat luni că Italia este una din ţările din care România aduce un număr mare de fugari și a anunțat că procedura de predare în cazul fugarului Ionel Arsene, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, condamnat la 6 ani şi 8 luni pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, se apropie de final.

Fugarul Ionel Arsene, condamnat la 6 ani şi 8 luni de închisoare, se predase în Italia Foto: Arhivă

Ministrul Justiţiei a anunţat într-o conferinţă de presă, la Câmpulung, că de la începutul anului, până pe data de 9 aprilie 2024, au fost aduse în ţară un număr de 233 de persoane fugare, iar cei mai mulţi au fost din Marea Britaie, Germania şi Italia.

Alina Gorghiu a reiterat că Italia este una din ţările din care România aduce un număr mare de fugari şi a subliniat că procedura de predare în cazul fugarului Arsene este aproape de final.

Fugarul Ionel Arsene încearcă să scape de aducerea în România prin invocarea procedurilor medicale. Vă reamintesc că Ionel Arsene a fost condamnat la aproximativ 6 ani și 8 luni pentru săvârșirea de trafic de influență. Prin echipa sa de avocați a încercat anumite tertipuri. A invocat faptul că are depresie si că există un risc ridicat de suicid, dacă va fi încarcerat în penitenciarele din România. Procedura se apropie de final”, a susținut ministra Justiției.

Gorghiu a precizat că MJ a transmis săptămâna trecută instanței din Italia, informații suplimentare despre condițiile din penitenciare, în special despre secția persoanelor cu probleme neuropsihice.

Am transmis toate informațiile. În România, prin acest sistem, are capacitatea să se ocupe de aceste persoane cu probleme psihice”, a afirmat ministra Justiției, adăugând că:România se află în categoria țărilor cu cea mai scăzută rată de suicid în penitenciare”.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a fost condamnat definitiv , pe 10 martie 2023, la o pedeapsă cu închisoarea de 6 ani şi 8 luni, pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă. Arsene fugise însă deja din țară, înainte de pronunțarea condamnării la Curtea de Apel Braşov. Ulterior, s-a predat în Italia, ţară aleasă de mai multe persoane cu probleme penale din România pentru regimul blând de executare a pedepsei.

Și deși la începutul lunii noiembrie, Curtea de Casaţie din Italia a decis predarea lui Ionel Arsene autorităţilor din România pentru executarea pedepsei, Curtea de Apel din Bari suspendase extrădarea acestuia după ce avocaţii săi au sesizat CEDO, susţinând că în România i s-ar încălca dreptul la viaţă şi ar fi supus la tratamente inumane și degradante.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro