Gorghiu, întâlnire cu Kovesi, la Consiliul JAI. Temele dezbătute la reuniune: fraudele cu fonduri UE, traficul de droguri, dar și problemele din Justiție

Gorghiu, întâlnire cu Kovesi, la Consiliul JAI. Temele dezbătute la reuniune: fraudele cu fonduri UE, traficul de droguri, dar și problemele din Justiție

Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu, s-a întâlnit, vineri, în marja Consiliului JAI, cu procurorul-şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, fiind reiterat sprijinul părții române pentru activitatea EPPO. La reuniunea JAI s-a discutat inclusiv de tema combaterii traficului de droguri.

Alina Gorghiu și Laura Codruța Kovesi FOTO Inquam Photos

Discuție bună cu Laura Codruța Kovesi, procurorul-șef al Parchetului European (EPPO). Ministerul Justiției și-a făcut treaba. România are schema completă de 20 de procurori în cadrul Parchetului European din 14 iulie 2023. Procurorii români la EPPO fac o treabă bună. Sprijinim în continuare activitatea EPPO”, a punctat ministra Justiției, într-un mesaj pe Facebook.

La nivel european, sunt în desfășurare 1117 de anchete pentru daune totale estimate la 14,1 miliarde EUR (47% dintre acestea fiind legate de fraudele în materie de TVA). Iar în 2022, judecătorii au aprobat indisponibilizarea sumei de 359 de milioane EUR în anchetele EPPO. Europol estimează că doar fraudele în materie de TVA înseamnă costuri anuale în valoare de 50 de miliarde EUR pentru finanțele publice ale UE!”, completează sursa citată.

Reforma pensiilor speciale

Tot cu ocazia acestui JAI, Gorghiu a venit cu precizări pe tema reformei pensiilor speciale. „Revedere la JAI cu comisarul european pentru justiție, Didier Reynders. Încă o data, i-am mulțumit pentru sprijinul in ridicarea MCV. Justitia românească va fi monitorizata ca orice alt stat al UE și ținem pasul cu recomandarile. Una din temele de discuție a fost legea pensiilor de serviciu pentru magistrați. De acum, nicio pensie nu va fi mai mare decât salariul. Legea, în forma agreată de Comisia Europeană, a fost promulgată de președintele României și va fi curând publicată în Monitorul Oficial. România a bifat și acest jalon din PNRR”, a afirmat Alina Gorghiu.

Alte subiecte au inclus: eficientizarea sistemului de justiție din România, activitatea procurorilor din cadrul mecanismul privind investigarea infracțiunilor magistraților, precum și cele mai recente evoluții ale reformelor din justiție”, a mai arătat reprezentanta PNL.

Combaterea traficului de droguri

În cadrul dezbaterilor JAI, s-au abordat teme referitoare la nouă propunere de directivă privind insolvența în UE, dezvoltarea competențelor digitale, inteligență artificială și eficientizarea sistemelor de justiție. Un punct important abordat în cadrul reuniunii consiliului JAI a fost prezentarea foii de parcurs a Uniunii Europene pentru a intensifica lupta împotriva traficului de droguri și a rețelelor infracționale. Ministra justiției salută această etapă a dezbaterilor, subliniind importanța pe care România o acordă luptei împotriva traficului de droguri, problemă discutată recent în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT)”, arată un comunicat al Ministerului Justiției.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat