GRAFIC Record de morți Covid. Media deceselor s-a triplat față de lunile mai-iunie

GRAFIC Record de morți Covid. Media deceselor s-a triplat față de lunile mai-iunie

48 de persoane infectate cu coronavirus au murit în ultimele 24 de ore, un record de la începutul pandemiei în România. 

Dacă în starea de urgență cel mai tragic bilanț zilnic s-a înregistrat pe 15 aprilie, atunci când autoritățile au raportat 40 de decese, marți România a depășit acest record negativ și se apropie, la începutul lunii august, de 50 de morți pe zi.

Asta se întâmplă după ce, în perioada 15 mai-15 iunie, media deceselor COVID-19 a fost la cel mai mic nivel de la începutul pandemiei – 11,9 decese în 24 de ore.

Luna iulie a înregistrat o medie de 22,3 morți la 24 de ore iar în primele patru zile din august media a urcat îngrijorător la 34,2 morți zilnice.

Decesele COVID-19 sunt strâns legate de cazurile noi de coronavirus depistate, iar vârfurile au fost atinse în a doua jumătate a lunii aprilie, atunci când s-au înregistrat și cele mai multe cazuri noi de infectări, în starea de urgență, și acum, la începutul lunii august când, de asemenea, cazurile noi raportate zilnic au explodat. Bilanțul morților a atins cel mai mic nivel în România exact în perioada mai-iunie, atunci când și raportările cazurilor noi au fost la cel mai mic nivel.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, crede că bilanțul morților va crește și mai mult în perioada următoare: ”Există un decalaj între creşterea numărului de cazuri şi creşterea numărului de persoane internate la Terapie Intensivă, dar şi în ceea ce priveşte mortalitatea, e un decalaj de două-trei săptămâni, pentru că, practic, o pesoană care se îmbolnăveşte nu intră de a doua zi la Terapie Intensivă, după o evoluţie de 7-10 zile ajunge în secţia de Terapie Intensivă. De asemenea, mortalitatea crescută apare după un interval mai mare de la creşterea cifrelor. Deci ne aşteptăm în mod normal în perioada următoare, în următoarele săptămâni, să avem o creştere mai rapidă a numărului de cazuri atât la Terapie Intensivă, cât şi o creştere mai rapidă a mortalităţii”, a afirmat, luni seară, Alexandru Rafila.

Conform INSP , 36.8% din totalul deceselor din ultima săptămână au fost înregistrate în Argeș, București, Prahova, Dâmbovița si Bacău.

De asemenea, 78.6% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, 59% din decese au fost la bărbați, iar 94.8% din toți cei decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociată.

În 22 martie, România înregistra primul deces COVID-19 – un bărbat de 67 de ani, internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Craiova. Astăzi, după patru luni și jumătate de pandemie, bilanțul deceselor a ajuns la 2.480.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...