Grăncieri turci au deschis focul asupra unor sirieni civili la frontieră, opt morți (OSDO)

Grăncieri turci au deschis focul asupra unor sirieni civili la frontieră, opt morți (OSDO)

Cel puțin opt sirieni, printre care patru copii, au fost împușcați de grăniceri turci în timp ce încercau să fugă din țara lor în război duminică în zori, a informat Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), citat de AFP.

Opoziția siriană în exil, susținută de Turcia și cu sediul la Istanbul, a anunțat la rândul său un bilanț cu 11 morți. Ea a denunțat duminică această "tragedie", lansând un apel țărilor "prietene" să efectueze o anchetă și să dea indicații pentru ca acest gen de incidente să nu se mai repete.

"Informațiile potrivit cărora grănicerii turci ar fi deschis focul asupra unor sirieni la frontieră nu reflectă realitatea", a reacționat la rândul său Ministerul turc de Externe într-un comunicat.

Turcia acționează "pentru a-și apăra frontierele de orice activitate ilegală, cum ar fi contrabanda și terorismul", a adăugat acesta fără alte detalii.

"Opt civili, dintre care șase din aceeași familie, au fost uciși, iar alți opt au fost răniți când grănicerii turci au deschis focul asupra lor în timp ce încercau să pătrundă pe teritoriul turc" în provincia Idleb (nord-vest), a menționat OSDO.

Printre victime sunt patru copii, a precizat Observatorul, adăugând că unii răniți se află în stare gravă.

Ankara a dezmințit în repetate rânduri unele rapoarte, printre care ale Human Rights Watch (HRW), indicând că grăniceri turci deschid focul asupra civililor sirieni care încearcă să treacă în Turcia.

Victimele de duminică erau deplasați părăsind regiunea Manbij din nordul Siriei, unde o ofensivă a forțelor sprijinite de Washington este în curs de la 31 mai pentru a cuceri acest fief al grupării Statul Islamic, a informat OSDO care dispune de o vastă rețea de surse în întreaga țară.

Potrivit Observatorului, cel puțin 60 de persoane, civili, au fost împușcate de grăniceri turci de la începutul anului, mai scrie AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Marele fâs / „Celebra avocată” adusă de frații Tate din America a înfrânt

2 „Da, am făcut-o la ei în cabină!” / Dezvăluirea intimă a unei stewardese. Ce le arăta piloților în timpul zborului

3 VIDEO Ce o fi căutat liderul PSD Ciolacu la ăsta acasă?

4 VIDEO Ați văzut faza asta cu „cerbera” fraților Tate?

5 Citiți și voi ce se scrie în presa turcă despre războiul din Ucraina...