Grecia a arestat un petrolier rusesc în cadrul sancţiunilor UE împotriva Moscovei

Grecia a arestat un petrolier rusesc în cadrul sancţiunilor UE împotriva Moscovei

Paza de coastă din Grecia a anunţat marţi că a arestat un petrolier rusesc în largul insulei Evia, în cadrul sancţiunilor aplicate Rusiei de Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Luna aceasta, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina, UE a interzis accesul navelor ruseşti în porturile europene, cu câteva excepţii.

Petrolierul de 115.500 tdw Pegas, sub pavilion rusesc, cu un echipaj de 19 ruşi, a fost reţinut lângă Karystos, pe coasta de sud a insulei Evia, vecină cu partea continentală a Greciei. Nu este clar cui îi este închiriat petrolierul deţinut de compania rusă Transmorflot.

Pegas, redenumit Lana luna trecută, raportase o problemă la motoare şi se îndrepta spre peninsula greacă Peloponez pentru descărcarea ţiţeiului în alt petrolier, însă condiţiile meteo dificile au impus ancorarea în largul portului Karystos, arată Athens News Agency, preluată de Reuters.

Un reprezentant al pazei de coastă a precizat că încărcătura navei nu a fost confiscată.

Grupul american de promovare United Against Nuclear Iran (Uniţi împotriva Iranului nuclear, UANI), care monitorizează cu ajutorul navelor şi al sateliţilor traficul petrolier legat de regimul de la Teheran, afirmă că Pegas a încărcat circa 700.000 de barili de ţiţei din insula iraniană Sirri, în 19 august anul trecut. Ulterior, petrolierul a încercat să descarce într-un port din Turcia, apoi s-a îndreptat către Grecia.

Ambasada rusă la Atena a comunicat pe Twitter că are în atenţie cazul şi este în contact cu autorităţile elene.

Un oficial din ministerul grec al transportului maritim a confirmat că arestarea a avut loc conform sancţiunilor UE. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...