Grecia cere Turciei să menţină statutul de muzeu pentru catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

Grecia cere Turciei să menţină statutul de muzeu pentru catedrala Sfânta Sofia din Istanbul

Grecia a declarat joi că Turcia riscă să deschidă "o prăpastie emoţională imensă" cu ţările creştine, dacă va merge înainte cu propunerea de a transforma catedrala Sfânta Sofia din Istanbul, în prezent având statutul de muzeu, într-o moschee, relatează Reuters.

O instanţă turcă a primit joi o petiţie care solicita transformarea clădirii masive din secolul al VI-lea, construită iniţial ca o catedrală creştină şi în prezent una dintre cele mai vizitate atracţii turistice din Turcia, din nou într-o moschee.

Instanţa va anunţa decizia în termen de 15 zile, a precizat un avocat .

"Hagia Sophia este un monument al patrimoniului mondial ... Multe ţări - culminând cu intervenţia Departamentului de Stat al SUA - au subliniat acest aspect, îndemnând Turcia să nu facă paşi care ar crea o prăpastie emoţională imensă între creştinii din întreaga lume şi Turcia", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, într-o conferinţă de presă.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a cerut miercuri Turciei să păstreze statutul de muzeu al catedralei Sfânta Sofia din Istanbul şi să asigure că aceasta va rămâne accesibilă tuturor.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu, liderul spiritual al circa 300 de milioane de creştini ortodocşi din întreaga lume, a declarat că transformarea catedralei Sfânta Sofia într-o moschee i-ar dezamăgi pe creştini şi provoca o "prăpastie" între est şi vest.

Hagia Sophia a fost cea mai importantă catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, înainte de a fi transformată în moschee, timp de 500 de ani, până în 1934 când a devenit muzeu.

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a propus revenirea la statutul de moschee a acestui monument aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO şi unul dintre cele mai vizitate din Turcia.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...