Grecia, Italia și Spania, dar și România și Bulgaria, expuse riscului deșertificării din cauza valurilor de caniculă

Grecia, Italia și Spania, dar și România și Bulgaria, expuse riscului deșertificării din cauza valurilor de caniculă

În timp ce Atena, devastată de incendii, se pregăteşte pentru temperaturi aproape record în această săptămână, o catastrofă ecologică pe termen lung ameninţă leagănul civilizaţiei occidentale: capitala Greciei riscă să se transforme într-un deşert, scrie Bloomberg.

Circa 20.000 de oameni au fost evacuați în Grecia din pricina incendiilor de vegetație FOTO AFP

Incendiile de vegetaţie au făcut ravagii săptămâna trecută în marea regiune Attica, care înconjoară Atena, distrugând case şi forţând locuitorii şi turiştii să caute refugiu pe plaje. Pe măsură ce clima se încălzeşte, căldura extremă şi incendiile devin tot mai frecvente , distrugând pădurile de pini şi plantaţiile de măslini care înconjoară capitala. Regenerarea naturală a acestor zone devine imposibilă, iar dacă nu se iau măsuri și incendiile se aprind an după an, pârjolind suprafețe împădurite mari, deșertificarea va începe, spun experții greci.

Schimbările climatice, declanşate de emisiile de combustibili fosili, sporesc intensitatea şi durata valurilor de căldură din timpul verii în emisfera nordică, ceea ce naște îngrijorarea că în curând zone întinse ale planetei ar putea deveni nelocuibile. În timp ce extinderea spre sud a Saharei este deja considerată un dezastru ecologic pentru ţări precum Sudan şi Ciad, marginea nordică a deşertului ameninţă acum Europa.

Grecia și alte țări din sudul și sud-estul Europei sunt vulnerabile la deșertificare, pe măsură ce temperaturile cresc și precipitațiile scad, creând condiții pentru incendiile de vegetație - în special Spania, Portugalia, Italia, dar și Bulgaria și România. Se estimează că această tendință va continua, pe măsură ce emisiile de gaze cu efect de seră continuă să încălzească planeta.

Impactul este mai mare în Marea Mediterană, o regiune deja semi-aridă care se încălzește cu 20% mai repede decât media globală, conform Programului ONU pentru Mediu. Grecia este deosebit de vulnerabilă la schimbările climatice, precipitațiile în scădere în toată țara și creșterea nivelului mării mărind nivelul de sare de pe solul său, un fenomen care accelerează deșertificarea.

Două incendii majore au izbucnit săptămâna trecută în sud-estul și nord-vestul Atenei, în timp ce un al treilea a lovit o zonă la 80 de kilometri (50 de mile) vest de capitală. Numai incendiul din Devenoxoria a distrus peste 9.500 de hectare de teren, arzând copaci și case, potrivit Observatorului Național din Atena.

În această săptămână, mercurul temperaturilor este de așteptat să urce și mai mult Maximele pentru Grecia continentală sunt prognozate să atingă 47C până miercuri. Acest lucru ar corespunde maximului istoric de temperatură înregistrat la Atena în 1977 și s-ar putea apropia de recordul european de 48,8 C atins pe insula italiană Sicilia în urmă cu doi ani.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?