Greg Fergus a devenit primul președinte de culoare al Parlamentului Canadei. „O mare onoare” | VIDEO

Greg Fergus a devenit primul președinte de culoare al Parlamentului Canadei. „O mare onoare” | VIDEO

Parlamentul Canadei a avut parte, marți, de un moment istoric, reprezentat de alegerea lui Greg Fergus în funcția de președinte al instituției. Decizia a venit în urma demisiei predecesorului său, care a stârnit controverse prin omagiul adus unui fost nazis,t în timpul vizitei președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit AFP.

Greg Fergus, noul președinte al Parlamentului Canadei FOTO Profimedia

În discursul său, susținut în fața Camerei Comunelor , deputatul liberal Greg Fergus a descris această alegere drept o „mare onoare”. A subliniat că Parlamentul este „locul în care putem avea dezbateri aprinse, dar dezbateri aprinse și respectuoase”, și și-a exprimat obiectivul de a demonstra că „politica este o profesie nobilă”.

În calitate de președinte al Camerei, Greg Fergus își va asuma responsabilitatea de a prezida dezbaterile și de a asigura respectarea regulamentului. El va trebui să își mențină imparțialitatea și să voteze doar în caz de egalitate.

Greg Fergus a fost escortat, în mod simbolic spre podium, de către prim-ministrul Justin Trudeau și liderul opoziției, Pierre Poilievre, în conformitate cu tradiția canadiană. Prim-ministrul Trudeau l-a felicitat călduros pentru numirea sa, spunând că este „o sursă de inspirație pentru toți canadienii, în special pentru generațiile tinere care doresc să se implice în politică”.

Greg Fergus, care a fost ales deputat în 2015, a fost foarte implicat în comunitatea de culoare și a fondat și copreședat Caucusul parlamentarilor de culoare timp de șase ani, potrivit unui comunicat al Parlamentului de la Ottawa.

Cu toate acestea, mandatul său începe cu provocarea de a „restaura onoarea acestei Camere”, a declarat liderul Noului Partid Democrat (NDP), Jagmeet Singh.

Această mențiune a făcut referire în special la omagiul controversat, adus cu o săptămână în urmă în timpul vizitei președintelui Volodimir Zelenski , de către Yaroslav Hunka, unui veteran ucrainean de 98 de ani, acuzat că a luptat în SS, o acțiune care a atras atenția întregii lumi și l-a determinat premierul Trudeau să-și ceară scuze pentru o „greșeală teribilă” care a pus Canada într-o „situație incomodă”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB