Grila de impozitare pentru imobile, majorată cu până la 50%. Votul decisiv, la Camera Deputaților

Grila de impozitare pentru imobile, majorată cu până la 50%. Votul decisiv, la Camera Deputaților

Senatul a amendat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi.

Senatul a adoptat ordonanța de modificare a Codului Fiscal FOTO: Inquam Photos

Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere. Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei amendate, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Explicațiile liderului senatorilor PSD

Radu Oprea, senator PSD, a explicat că impozitarea depinde de decizia consiliilor locale dacă impozitul pe clădiri va creşte sau va scădea, potrivit Agerpres .

„Conform amendamentului votat în Comisia de buget, se modifică grila de impozitare, dar marja în care poţi stabili impozitele locale pe teren şi imobile rămânând aceeaşi: 0,08 - 0,2%. Există o creştere a acestei grile cu până la 50%, dar din deciziile consiliilor locale, situaţia în oricare dintre localităţile din România poate fi de la scăderea până la creşterea taxelor şi impozitelor. Poate rămâne şi la fel. Dacă un oraş ar avea astăzi un coeficient de 0,12% votat de consiliul local şi ar decide că merg pe 0,8% în această variantă, impozitele ar scădea”, a spus Oprea.

Context

Până în prezent între aleșii locali și Guvern au fost mai multe contre pe tema modului cum va arăta impozitarea imobilelor.

Radu Oprea (PSD) a precizat legat de scandalul majorării impozitelor, că amendamentul depus la Senat care modifică grila de impozitare a imobilelor va fi votat miercuri, iar eventuale modificări vor avea loc la Cameră.

De asemenea, preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, întrebat luni cum va fi majorat impozitul pe proprietăţi, că primarii de municipiu au o altă viziune, o altă formulă de calcul, iar Asociaţia Municipiilor din România urmează să facă o propunere în acest sens.

A fost această discuţie şi urmează să am o discuţie în coaliţie. Nu e foarte clar amendamentul şi vor să vină cu anumite lămuriri şi o să vină şi ei cu o propunere la liderii de grup”, a precizat Ciolacu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...